keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Tyttären Big Wheels -asu

Big Wheels lähestyy. Koko perheelle en ennätä ompelemaan tamineita viikonlopun menoihin, mutta tyttärelle oli ehdottomasti saatava mekko. Tilasin nämä ihastuttavat Michael Millerin kankaat Hawthorne Threadsilta ja vintagekaavan Etsystä. Tutkittuani kaavaa ja jopa testikappaleen tehtyäni totesin, etten taida osata muokata sitä sopivaksi. Säästääkseni aikaa muokkaushommista, päätin kokeilla jotain muuta mekkoa ja tein netissä pikaselauksen Burdan kaavoihin. Tämä mekko oli ilmestynyt juuri uusimmassa numerossa (7/2015), mikä ihastutti välittömästi. Mekossa riitti kyllä haastetta, vaikka kaavoihin ei tarvinnut puuttua. Tunti jos toinenkin, tai ennemminkin ilta jos toinenkin vierähti mekon parissa.  












Tulostin kaavat, joita oli kokonaista 3 kappaletta. Loput osat leikattiin ohjeen mukaan. Ohjeet tietenkin englanninkielisenä, joita yritin välillä suomentaa Googlen kääntäjällä. Suurin haaste ei ehkä ollut kielen ymmärtäminen, vaan itse työvaiheiden ymmärtäminen. Aina kun oli saanut ommeltua yhden vaiheen, jouduin seuraavaksi sitä purkamaan, ennen kuin pääsin etenemään. Mielenkiinnosta voisin käydä lukaisemassa kirjastossa Burdan, minkälaiset suomenkieliset ohjeet lehdessä mahtaa olla..






Miehusta on vuoritettu ja alaosa koostuu kahdesta hameesta. Alkuperäisessä ohjeessa alushame on tehty pitsikankaasta, mutta päädyin batisteen ja ompelin leveän pitsinauhan reunaan. Vyötärösaumasta tuli näin ehkä turhan tönkkö ja raskas, joten se pitsi olisi kyllä ollut kevyempi vaihtoehto.










Olkaimien rypytykset ovat kyllä supersöpöt. Rypytyskappaleiden reunoihin ommeltiin itse olkain ja tämän päälle ommeltiin vielä ripsinauha(käytin kanttinauhaa) ja näiden väliin pujotettiin kuminauhat. 

Napinläpeä en saanut onnistumaan millään. Kone jäi jumittamaan napinläpijalan kanssa, koska jalka otti kiinni kantattuun päätyreunaan. Yritin kaksi kertaa, mutta kolmatta en enää uskaltanut, koska silloin kangas olisi ollut jo riekaleina. Löysin laatikosta kaksi valkoista nepparia, (joita muuten tilaan 3exteriltä) ja hyvin toimii näinkin. Iso puunappi olisi kyllä ollut hienompi.










Vinokaitaleella reunustetun halkion ompelussa turvauduin Ompelun ABC-kirjaan. Ja niin täydellinen kun siitä tuli, mutta olin tehnyt sen peilikuvana, ihan kirjan ohjeen mukaan, mutta se olisi pitänyt tulla mekkoon juuri toisinpäin. Periaatteessa olisin voinut antaa asian olla, mutta silloinhan tuo vaivalla kantattu pyöreä reuna olisi ollut piilossa..Purkuhommia ja uusiksi. Ihmettelin kyllä miksi ylipäätään tuo toinen pyöreä reuna jätettiin ilman kanttausta? 

Miehustan reunat on kantattu vinokanttinauhalla. Tuli siinä harjoiteltua kulmien ja pyöreiden reunojen kanttausta. 

Mikä mekossa häiritsee itseäni? No, kuviokohdistuksilla ei ole mitään tekemistä hameosan kanssa. Ehdin leikellä osat kankaasta, kunnes tajusin mokanneeni. Jos huomasitte, niin takakappale on myös ylösalaisin, ja ihan tarkoituksella:D Sain näin sivusaumat fiksumman näköisiksi. Kuviossa on muutenkin kukkia ylösalaisin, joten tätä ei välttämättä heti huomaa. Kankaan printtikuvio on myös ehkä liian iso näin pieneen mekkoon. En tiedä olisiko ollut parempi, jos olisin tehnyt hameesta pidemmän.

Toinen asia, koska en ymmärtänyt täysin ohjeita, niin olkainten rypytetty alareuna jäi vyötärösauman väliin, eikä jäänyt kauniisti hameen päälle. Olin tikannut niin tiukasti kiinni, etten viitsinyt ruveta sitä enää purkamaan.

Ja tulipa tässä muuten opittua jotain kantapään kautta. Edellisessä postauksessa esittelin matkalaukullisen kankaita...Nyt konkreettisesti ymmärrän mitä kaavapaketeissa olevat teksti "cutting diagram for fabric without nap or one way design unless other wise" tai "extra fabric is required for matching stripes, plaids and one way design fabrics".  

Tilasin innostuksissani kaavoja, ja ennenkuin ne ehtivät edes perille, olin laittanut kangastilauksetkin menemään kaavapaketeista näkemäni kankaanmenekkitietojen perusteella. Vaikka tilasin kankaita vähän reilummin mitä vaadittiin, niin en silloin tiennyt ottaa huomioon erästä seikkaa, jonka tajusin tätä mekkoa tehdessä. Tilasin puuvillaprinttikankaita, joissa kuvio menee yhteen suuntaan, lisäksi kankaat ovat vain 110cm leveitä, niin kuin nämäkin kankaat. Enkä myöskään huomioinut, minkä kokoinen ja miten kuvio toistuu. Eli kaavoja ei voi asetella kankaalle kuin saman suuntaisesti. Eiväthän tilaamani kankaat siis riitä omiin mekkoihin millään. Olenkin nyt lueskellut vinkkejä kuviokohdistuksista (ruudut, raidat,kuviot), leikkuusuunnitelmista, langansuunnista ym..Tilannetta toki saa korjattua lisäämällä yksivärisiä kankaita printtien seuraksi. Onpahan vähemmän kuviokohdistuksia. Saapi nähä mitä tulee..Ja hei, kertokaa ihmeessä jos teillä on vinkkejä tähän tai tiedätte vaikka jonkin hyvän kirjan aiheesta.

Ja mikä asia mekossa on parasta? Se, että tyttäreni oli onnesta soikeana mekon saatuaan. Pääsin pitkästä aikaa myös itsekin räpsimään kuvia, mukavaa puuhaa sekin ompelun lisäksi:)


maanantai 13. heinäkuuta 2015

Vintage -arvonnan voittajat!



Kiitos kaikille arvontaa osallistuneille, arvonta on nyt suoritettu. Oikein paljon onnea Naurispelto ja Helmoja ja Hepeneitä/Krista, tyttäreni nosti hatusta teidän nimillänne varustetut arpalipukkeet! Naurispelto, ilmoitathan yhteystietosi sähköpostiini, niin laitan Big Wheels -lipun tulemaan. Krista on saanutkin jo viestiä.

Tervetuloa Pieksämäelle tulevana viikonloppuna:)




tiistai 7. heinäkuuta 2015

Big Wheels - Päiväasu ja arvonta!

Postauksen lopussa oleva arvonta on tehty yhteistyössä Big Wheels -tapahtuman järjestäjän, Hugedelay Oy:n kanssa. 

Blogini on viettänyt kuukauden verran hiljaiseloa, joten on aika korjata tilanne. Pääsen vihdoin ja viimein esittelemään teille, mitä olen pienessä hiljaisuudessa saanut aikaiseksi.
Olen hullaantunut vintagesta, retrosta, miksi tätä nyt voikaan kutsua. Tämän "pienen" hurahdukseni on taas saanut aikaan täällä Pieksämäellä järjestettävä Big Wheels -tapahtuma. Vaikka tokihan olen ihaillut menneiden vuosikymmenien tyylejä muutenkin.







Big Wheels on siis harrasteajoneuvotapahtuma, joka kokoaa suuren joukon harrasteautoilijoita ja yleisöä ympäri Suomea ja Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Jos tapahtuma jatkaa kasvuaan entiseen malliin, yleisöä on kohta Pieksämäen asukasluvun verran:) Tapahtumaviikonloppuna kaupunki täyttyy mitä hienoimmista autoista ja ihmiset pukeutuvat vintage- ja retroasuihin, tällä kertaa myös minäkin:) Tapahtumassa on tullut käytyä useampana kesänä, tosin hieman pikaisesti, koska työt ovat melkeinpä aina osuneet tuolle viikonlopulle. Tällä kertaa pääsen nauttimaan ihan rauhassa, koska kesälomani alkoi juuri!
Tapahtumassa on todella paljon nähtävää koko perheelle. Itseäni erityisesti kiinnostaa SAVO Vintage, eli vintage- ja retrokulttuurin erikoismessut. Voi, kuinka odotan sitä, että pääsen hypistelemään ja penkomaan kaikenlaisia aarteita, mm.vaatteita ja asusteita. Vaikka en ole Facebookissa, SAVO Vintagen sivuja pääsin kurkkimaan ilman rekisteröitymistäkin. Kävin sivuilta ennakkoon tutustumassa messujen näytteilleasettajiin.  

Jospa löytäisin vaikka uudet pitsihansikkaat messuilta. Näissä kuvissa ei muuten näy karu totuus, miten rikkinäiset hansikkaat ovat.  Eikä näitä oikein fiksusti taida saada korjattuakaan. Muutamia hansikkaiden ompelukaavoja olen löytänyt, saa nähdä saanko sellaiset toteutettua. Toki jos helpommalla haluaa päästä, niin eikös 50-luvulla ollut paljon sellaisia kynsikkäitä? Nehän olisi helppo toteuttaa esim.pitsikankaasta.   










Ensimmäinen päiväasuni tapahtumaan on siis valmis, josta ajattelin postailla myöhemmin lisää. Työvaiheista otin jonkin verran kuvia ja  laitan muutamia hyviä linkkejä sivustoille eri tekniikoiden toteutukseen. Tämän asukokonaisuuden kokoamisessa opin ompelemaan mm. kangasnapinlävet eli Bound Buttonholes, vinokaitalepäärme (bias bound hem) ja paljon käsinompelua erilaisilla pistoilla. Nämä englanninkieliset termit ovat jotenkin juurtuneet mieleen, koska selailen usein tutoriaaleja yms. ohjeita ulkomaisista sivustoista.   
Vaikka asuissa on selkeästi teema esillä, halusin vaatteista ihan käyttövaatteita, joita voi yhdistellä keskenään tai vaatekaapista jo löytyviin asuihin. Ei siis mitään kertakäyttökamaa:)

















Tämän vanhan lastauslaiturin ohi tulee kuljettua joka päivä. Ilmiselvä taiteilijalahjakkuus ollut asialla. Tämä saa aina hymyn kasvoille.

Kotona.







DIY päiväasu:

Farkkuhame: 
Vintagekaava Advance 6860. 
Ohut farkku ja vaalea lakanakangas Blue Velvetistä. 
Puunapit Tohman Tikistä.
Vinokanttinauha Kuopion Nappi ja Nauhasta.

Salsahame: 
Kaava, "Petticoat" Simplicity 4137 reprokaava inspiraationa, toteutus kuitenkin Joka tyypin kaavakirjasta, A-linjaisen hameen ja salsahameen yhdistelmänä. 
Päällinen reikäkirjailtua puuvillaa ja vuori batistia, Blue Velvetistä.

Korsettitoppi:
Kaava, Burda 4/2013 115, Päällisen kukkapuuvilla, vuoren batisti ja hakasnauha Blue Velvetistä.  

Bolero: Kaava, Lekala 5865. Kangas, Nosh vanilja Flamé.
Rautalankaviritteinen hiuspanta ja vyö omia väkerryksiä. 

Ja sitten tämä vanha, Matkalaukku Oy Pieksämäen valmistama laukku sekä pitsihansikkaat, jotka löysimme talon vintiltä. Kuvausten jälkeen vasta tajusimme, miten tämän koko teeman ympärillä pyörineet asiat liityyvät niin uskomattomalla tavalla toisiinsa. Toki tiesimme asioita entuudestaan talomme ja Pieksämäen historiasta, mutta se yllätti meidät, miten kaikki nyt kiteytyi nyt näihin kuviin. 


Savolaenen selehvie.
Sitten vielä kuvauksista. Ilmat sattui kyllä kohdilleen, tämän kesän toistaiseksi lämpimin päivä. Mikäs siinä oli mieheni kanssa ajellessa ympäri Pieksämäkeä etsien sopivia kuvauspaikkoja. Tästä syntyi Pieksämäki Round trip. Kyllä siinä oli jälleen ihmisillä hauskaa katsottavaa, kun pyörimme asemalla matkalaukkujen ja kameran kanssa. Mieheltäni unohtui taas silmälasit kotiin. Hyvän aikaa kuvia räpsiessä hän tokaisi vain, että pitäiskö kuvia välillä vilkaista, kun en nää kameran ruutua..Upeita kuvia tästä huolimatta, suora auringonpaiste ei vain ole paras mahdollinen, ei olla kuitenkaan turhan tarkkoja:)

Tässäpä näitä upeita kankaita ja kaavoja olisi lisää, joita olen tilannut ulkomailta asti. Kaavaostokset Etsy:stä ja Ebay:stä, kankaat Hawthorne Treads:ltä ja Croftmill:stä. Suunnitelmat ovat jo valmiina, mitä niistä pitäisi syntyä. Nyt vain ompelukone hurisemaan:) Täytyyhän tapahtuman Rock´n Roll -iltabileisiin saada asu, jos sitä menossa sattuu rähjääntymään. 
Miten olisi dramaattisempi look mustapohjaisesta ruusupuuvillasta vai ehkä jotain leikkisää ja hauskaa flamingopuuvillasta? Keskimmäiset Michael Millerin kankaat ovat varattu tyttären mekkoon.





Lopuksi haluan ilahduttaa lukijoitani teemaan täydellisesti sopivalla arvonnalla.




Big Wheels -tapahtuman järjestäjän, Hugedelay Oy:n kanssa tehdystä yhteistyöstä sain itselleni yhden sekä arvottavaksi kaksi lippupakettia, Big Wheels -tapahtumaan! Yksi lippu(arvo 20€) sisältää yhden tai kahden hengen sisäänpääsyn päivätapahtumaan, joka sisältää myös sisäänpääsyn SAVO -vintagemessuille. 
Tietoja itse tapahtumasta sekä viikonlopun ohjelmiston löydätte http://www.bigwheels.info.




Arvonta alkaa nyt ja päättyy jo sunnuntaina 12.7.2015 klo 21.00. Maanantaina 13.7.2015 suoritan arvonnan ja ilmoitan voittajat täällä blogissani sekä olen yhteydessä voittajiin, jotta saan liput toimitettua pikaisesti perille. Joten tarkkailkaa sähköpostianne ja blogiani. Jos aika menee toimituksen suhteen tiukille, voimme tarvittaessa sopia paikan, josta lipun voi noutaa tapahtuman yhteydessä.

Arvonta on avoin kaikille ja pääset osallistumaan kommentoimalla tätä postausta ja ilmoittamalla, että osallistut arvontaan. Herättikö postaus mielenkiintoa tai saitko kenties inspiraatiota tuleviin ompeluihin? 
Anonyymit, jättäkää kommenttiin myös sähköpostiosoitteenne, jotta voin olla teihin yhteydessä voiton osuessa kohdalle. Tai keksikää itsellenne nimimerkki jolla osallistutte, sitten lähetätte sähköpostiini nimimerkillänne sähköpostiosoitteenne. Meniköhän liian hankalaksi:)  

Haluan erityisellä lämmöllä muistaa lukijapaneliin kuuluvia, jotka voivat osallistua arvontaan kahdella arvalla, muistathan ilmoittaa siitä kommentissa.


Voitte kommentoida myös ilman arvontaan osallistumistakin:)
Onnea arvontaan!