keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Tuppilo -vinkkejä ja koruja solmeilemalla + Arvonta!

Koulu- ja työkiireistä johtuen keskittymiskyky ei ole riittänyt aloittamaan kovin monimutkaisia tai suuritöisiä ompeluita. Nyt tarvittiin jotain terapeuttista pikkunäpertelyä. Solmeilu on siitä mukavaa puuhaa, että keskityt vain pujottamaan nyörin oikein, samaan aikaan pysty ajattelemaan mitään muuta:D 

Minulla on ollut kirjastosta lainassa jo monta viikkoa 75 helmikoristeiset solmukorut -kirja. Olinpa huomaamatta lainannut sen englanninkielisenä sekä suomenkielisenä:D Kirja on oikein mainio, ohjeita löytyy niin helppoihin kuin vaativimpiinkin malleihin.

Guineveren solmu. Näyttävä koru tai kaunis yksityiskohta vaatteessa, esim. ommeltuna paidan pääntielle.


Mieleisiä nyörejä solmeiluun en löytänyt, joten päätin tehdä sellaiset. Sain lahjoituksena farkkupaidan, josta sain suikaloitua koko takakappaleen vinokaitaleiksi. Kangas on ohutta ja pehmeää ja soveltui tämän vuoksi hyvin tuppiloihin. Tumma farkku on suikaloitu edellisistä projekteista jääneistä jämäpaloista. 

Tuppiloita voi käyttää moneen tarkoitukseen, esim. napinläpisilmuiksi tai vaikka tällä tapaa solmeilemalla koruiksi.



Kruunupunosta.
Josephinen solmu sekä neljän langan palmikkoa.
Pisarasolmu.
Kaulakorun tein paksummalla nyörivahvisteisella tuppilolla ja korvakorut ohuemmilla tuppiloilla. Kaulakorun osat ovat myös kierrätettyä, purin ne vanhasta korusta. Korvakorujen osat ostin paikallisesta Sirkkiksestä.

Ohjeita tuppiloihin löytyy esim. Ompelun ABC- tai Yksilölliset koristeet vaatteisiin -kirjasta. Tuppiloita voi tehdä monella tapaa, joista esittelen teille nyörivahvisteisen version. Ensiyrittämällä en saanut näitä onnistumaan, enkä edes toisellakaan kerralla. Tuppilon onnistumiseen vaikuttaa moni asia, eli ei auta muuta kuin kokeilla:) Räpsin muutamia kuvia työvaiheista ja päädyin esittelemään tutoriaalin muodossa kuinka nämä itse tein. Laittakaa ihmeessä palautetta, jos teillä on antaa omia vinkkejä tai ohjeessa on jotain epäselvää, korjailen sitten parhaani mukaan:) 

Aloitetaan.
Tarvitaan nyöriä ja kangasta. Tässä tuppilossa käytin 2mm halk. nyöriä. 



Leikataan kankaasta n.4 cm lev. vinokaitaletta. Vinokaitale antaa pientä joustoa kääntövaiheessa sekä muotoiltaessa valmista tuppiloa. 
Reilujen saumanvarojen ansiosta ompelu on näin helpompaa.
Jatkokohtia suosittelen välttämään, mutta tässä tapauksessa tarvitsin mahdollisimman pitkät tuppilot solmeiluun. Yhdistetään kaitaleet toisiinsa niin, että ommel tulee 45 asteen kulmaan(näin saumakohdasta tulee kevyempi). Ompelin vahvistusompeleen kanssa sekä kevensin saumanvaroja.  

Tuppiloihin tarvitaan nyöriä 2x vinokaitaleen pituuden verran+kaitaleen venymisestä johtuvaa varaa joitakin senttejä. 
(Näihin koruihin tarvitsin todella monta tuppiloa, joten ensimmäisten tuppiloiden kohdalla huomasin, että määrämittaisiksi leikatuista nyöreistä tulee paljon hukkapätkiä, joten välttyäkseni niiltä, en leikannut nyöriä vielä kerältä.) 
Asetellaan kangaskaitaleen taitteeseen nyöri kuvan mukaisesti, oikeat puolet vastakkain ja neulataan. Kaitaleen päähän jää siis roikkumaan nyöriä 1x vinokaitaleen pituuden verran+kaitaleen venymisestä johtuva vara. 



Aloita ompelu kaitaleen yläreunasta. Tikin pituutta voi säätää hieman lyhyemmäksi. Vetoketjupaininjalalla pääset lähelle nyöriä. Kuinka lähelle sitten kannattaa ommella? Suosittelen ensin tekemään testikappaleen kokeillaksesi millaisilla väljyysvaroilla saat tuubin kääntymään. Tässä tapauksessa parhaan lopputuloksen sain ompelemalla 2mm päähän nyöristä. (Varo, ettet ompele nyörin päältä..)



Vinokaitaleen loppupäässä ommellaan nyöri keskikohdastaan kiinni kaitaleen.



Seuraavaksi ommellaan vielä vahvistusommel hyvin lähelle edellisen ompeleen viereen. (kokeilin tuppiloita ensin yhdellä ompeleella, mutta kääntövaiheessa sauma alkoi ratkeilla.)



Kavennetaan saumanvarat leikkaamalla läheltä ommelta. 



Sitten alkaa vaikein osuus. Kangastuubi käännetään oikein päin alapuolella roikkuvan nyörin päälle, joka tapahtuu näin:

Vedetään kangastuubia hieman alaspäin. 



Tässä kohtaa tarvitaan sorminäppäryyttä. Autetaan varovasti neulalla tai kynnellä kangastuubi kääntymään kaitaleen pohjassa olevan poikittaisompeleen yli.  



Tässä kuvassa poikittaisommel on nyt kangastuubin sisällä. Kun saat tämän hieman hankalan alkuvaiheen tehtyä, jatketaan vetämällä kangastuubia nyörin päälle.   



Kun olet saanut vedettyä koko kangastuubin nyörin päälle, tuppilo on valmis! Jipii! Nyt vain katkaiset nyörin poikki tuppilon päästä ja kerit loput takaisin kerälle. Näistä tuppiloista tuli kyllä juuri passelit, tarpeeksi tiiviit solmeiluun. Kaitaleiden liitoskohdistakin tuli siistit, eivätkä aiheuttaneet suurempia jumiutumisvaikeuksia käännösvaiheessa. 



Eikä tässä ollut vielä kaikki. 15.12 blogini täyttää 1-vuotta!! Aivan huikeeta!  
Silloin ensimmäistä postausta väkertäessäni en kyllä osannut kuvitellakaan, miten mahtavia asioita tämä voi tuoda mukanaan. Ompelutaidot ovat toki kehittyneet siitä, mutta mikä parasta,  blogimaailman kautta olen päässyt tutustumaan ihaniin ihmisiin, moneen heistä törmäsinkin Tampereen käsityömessuilla:) Toivottavasti törmätään uudestaan! 
Matka sujui rattoisasti HannaMi:n ja Helmoja ja Hepeneitä seurassa sekä messuilta joukkoon napattiin vielä Pizzicato. Päivä hurahti nopeasti ihanassa seurassa, höpötellen kässäjuttuja ja tutustuen messujen antiin:) Ensi vuonna on päästävä uudestaan!



Niin, se arvonta:D Ajattelin näin ennakkoon juhlistaa blogini 1-v synttäreitä arpomalla tämän korusetin. Voittaja saa siis itselleen kaulakorun ja korvakorut! Arvonta on avoin kaikille ja osallistumaan  pääset jättämällä kommentin tähän postaukseen. Anonyymit, muistakaa jättää yhteystietonne. Arvonta alkaa nyt ja päättyy 15.12.2015 klo 21. 
Onnea arvontaan!   

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Tarkkaan harkitut yksityiskohdat.

Hullunkurista tilkkuilua, tarkkaan harkittuja yksityiskohtia, käsinommeltuja Dorset -nappeja ja napinläpiä ja pienimuotoista kierrätysompelua. Näistä on pojan paita ja housut tehty.





Asu on valmistunut aika päivää sitten, mutta postauksen suunnitteluun vierähti tovi..Olen oppinut jälleen paljon uutta ja haluaisin niin kovasti jakaa kaiken aiheeseen liittyvän tiedon. Ongelmana oli se, kuinka saan kaiken mahtumaan yhteen postaukseen...

Selaillessani Tilkkutyön käsikirjaa, josta sain idean vierivät palikat paitaan, löysin toisen varteenotettavan tilkkuiluvaihtoehdon vaateompeluun eräästä tilkkutyötyypistä nimeltä, Crazy-tilkkutyö. 




Google -haulla löytyy valmiita kaavoja (crazy quilting patterns), joiden avulla leikkelin kaavan osiin silmämääräisesti. Crazy -tilkkutyössä osat voivat olla pienen pieniä, joten mallia on sovellettu paitaan isommassa mittakaavassa. 

Olennaisenan osana Crazy -tilkkutyöhön kuuluu työn/saumojen koristelu mitä erilaisimmilla ja erikoisimmilla koristeilla. Koristetikkauksia ja kirjontaa käsin ja koneella, applikointia, silkkinauhakirjontaa, helmiä, nappeja, vetoketjuja, mitä ikinä keksitkin! Mitä enempi, sen parempi:)

Osien ompelu tapahtuu numerojärjestyksessä. 
Eli ensiksi ompelin 1 ja 2 osat toisiinsa jousto-ompeleella, silitin saumanvarat auki ja tikkasin päältä koristeompeleella. Tämän jälkeen  ompelin osan 3 kiinni jne...
Tässä pääsinkin samalla tutustumaan ompelukoneen laajaan ommelvalikoimaan. Testasin toki ensin ompeleita tilkkuihin, koska käytössä oli joustavaa kangasta, niin ompeleen tulisi myös olla siihen soveltuva. 






Mietin pitkään ja harkiten mitä muita yksityiskohtia haluan lisätä koristetikkauksien seuraksi. Kuinka saan toteutettua vaatteen, joka on sopivasti erikoinen, muttei liian överi?
Päädyin lopulta tasku/nappi -teemaan. 
Nappasin poikani pieneksi jääneen ruudullisen kauluspaidan kirppikselle menevästä pinosta uusiokäyttöön. Ihka ensimmäiseen sellaiseen! Kierrätysompelu on aiemmin tuntunut hieman vieraalta, mutta eihän tässä tarvita kuin vähän kekseliäisyyttä:) 
Purin kaksi rintataskua ja tikkasin uusiksi kirjontalangoilla. Ompelin taskuihin läpät hihan rannekkeesta ja toiseen taskuun kauluksen puolikkaasta. Trikoosuikalenyörin pujotin napinlävestä ja nyörin pään ompelin läpän yläreunan saumaan kiinni (idea varastettu kaupassa nähdystä neulepaidasta). Hihoihin halusin ehdottomasti vielä tampit tasapainottamaan kokonaisuutta. 



Upotetussa taskussa oleva Villapipo -merkki on purettu vanhoista farkuista, käännetty nurinpäin ja teksti painettu leimasimella.

Valevetoketjut
Ja niin vain tästäkin syntyi setti. Housuihin valitsin farkun siniseen sopivan, tumman keltaisen NOSHin joustocollegen. Ompelin ruutupaidasta housuihin takataskut, joihin lisäsin vielä farkkujerseystä teret. Teret vahvistin puuvillalangalla. Teren ja taskun ompelin paikalleen samanaikaisesti veteenliukenevan liimaharson avulla(harsin ensin teren kiinni taskuosaan). Puuvillakangas on melko ohutta ja koska leikkasin sen vinoon langassuuntaan, antaa se vähän joustoa joustocollegessa. Taskut tein ensimmäistä kertaa pahvisapluunan avulla, ja olipa muuten kätevää! 

Paita: Ottobre, 1/2015, Smart Guitars
Svetarihousut: Ottobre 1/2014, Relaxed Fit




Taskupussit ommeltu ompelukoneen valepeitetikki -ompeleella, korvaa mainiosti peitetikkikoneen:D Resorissa solmimisnauha- ja kuminauhakujan erottava ommel tosin ommeltu peitikkikoneella, joustaa mielestäni paremmin. 
Taskunsuut tuettu niiteillä.
Polvipaikoiksi ompelin fakkujerseystä tilkut hiuslaskoksin.
Paksupohkeiselle pojalleni tämän kaavaan lahkeensuuresorit olivat liian kapeat, joten lisäsin niihin hieman väljyyttä, kuten myös vyötärölle.

Dorset -napit eli käsinommellut napit.
Valmiita nappeja olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta halusin silti jotain erikoisempaa.. 
Ohjeita näihin käsinommeltuihin nappeihin löysin Kirjonnan parhaat pistot-, ja Ompele vaatteisiin yksilölliset koristeet -kirjasta.
 Wow, miten hienoja nämä ovatkin!
Uusien ja erikoisempien nappimallien toivossa tilasin Ebaysta vielä Dorset Buttons -kirjan. Kannen perusteella kuvittelin kirjan sisältävän enemmänkin ohjeita, mutta kirja itsessään on enemmän perehtynyt nappien historiaan. Oikein mielenkiintoista luettavaa joka tapauksessa. Tiesittekö, että nämä Dorset napit ovat lähtöisin Englannista satoja vuosia sitten?


Tunnistin kirjan kannesta muutaman nappimallin: Singletons, High-Tops, Dorset Knob, Old Dorset, Birds Eye, Blandford Cartwheel..



En mene sen enmpää historiaan, koska voin melkein jo nähdä teidän haukotukset:D 
Dorset -napit käyvät siis monenlaisiin käsitöihin, vaatteisiin, koruihin, kodintekstiileihin. Nappi itsessään on todella näyttävä yksityiskohta ja tuo ylellistä ilmettä tekstiiliin.   

Käyttämäni nappimalli on Blandford Cartwheel. Nappi syntyy siten, että luu-, muovi-, metallirenkaan ympärille kieputellaan lankaa. Itse käytin työkalupakista löytyneitä prikkoja, jossa taisin tehdä virheen. En nimittäin huomioinut, että metallisen renkaan tulee tietysti olla ruostumaton pesujen kannalta. Nappeihin voi käyttää monenlaista lankaa, yleensä näihin suositellaan tiiviskierteistä, mielellään vahattua lankaa, esim. napinläpisilkkilankaa(ostoslistalla). Mutta mikäpä estää kokeilemasta vaikka liukuvärjättyä helmilankaa, muliinilankaa, tikkauslankaa, nypläyslankaa tai koruiksi tehtyihin nappeihin metallikirjontalankaa. Langan valinta riippuu myös kättötarkoituksesta, kuinka kovalle rasitukselle nappi joutuu ja minkä kokoinen käytettävä rengas on. 
Nappeja voi koristaa myös pujottamalla niihin helmiä tai korukiviä. Singletons -mallissa napit voidaan myös päällystää kauniilla kankaalla ja kirjoa käsin ranskalaisia solmuja.
Ei muuta kuin ottakaa neula ja lankaa ja käpertykää sohvan nurkkaan ompelemaan nappeja. Mutta älkää kietoutuko villapeittoon. Nimittäin peitosta irtoava nukka kulkeutuu ikävästi langan mukana napin rattaiden väliin:D
Näitä nappeja tulen varmasti tekemään uudestaan, jollakin toisella mallilla. Ehtisiköhän tehdä muutamat nappikorvikset joululahjaksi..:)

Nyt mennään kyllä vähän jo asian vierestä, mutta kun nappeihin päästiin, niin voihan nappeja tehdä vaikka valmiisiin aihioihin.





Purin eräästä saamastani lahjoitusvaatteesta tällaiset kangaspäällysteiset napit ja purin vielä yhden niistä osiin. Miten olisi Liberty napit? Nappiaihioita voi ostaa esim. Nappikauppa Punahilkasta.
Ompelijanmaailmasta löytyisi vielä tällaisia Prymin Creative koristenappiaihioita, joihin vähän samaan tapaan kieputellaan neulalla lankaa, kuin Dorset -napeissa.
Tai sitten voi kokeilla nappien tekoa Evildressmakerin tapaan.

Napinläpi -mittelö, minä vs. Pfaff.
Uudesta upeasta ompelukoneestani löytyy lukuisia vaihtoehtoja napinläpiin. Juuri näistähän olin haaveillutkin:) Kokeilin tilkkuun eri vaihtoehdot, vain joustava napinläpi puuttuu kuvasta. Napinläpien leveyttä ja tiheyttä voi hienosäätää mieleiseksi. Kone surauttaa nämä silmän räpäyksessä ja tekee todella siistiä jälkeä. Jes!






Napinläpijalasta löytyy urat myös nyörivahvisteisten napinläpien ompeluun. 
Niin hassua kuin tämä onkin, päädyin kuitenkin ompelemaan napinlävet käsin:) 
Jotenkin ajatus yhdistää Dorset -napit koneella tehtyihin napinläpiin ei minua sytyttänyt. Kaipasin napeille jotain fiinimpää ja vanhaan tyyliin sopivaa. 

Napinlävet ompelin näillä erinomaisilla ohjeilla(rullatkaa sivua reilusti alas, löytyy ohjeita monenlaisiin napinläpiin).
Napinläpilangan puuttuessa käytin tikkauslankaa. Samasta langasta pyörittelin nyörin ja ompelin napinlävet nyörivahvisteisina. Ohjeissa oli neuvottu, että ainakin napinläpilanka kannattaisi vahata ennen ompelua, tein myös samoin tikkauslangan kanssa. En tiedä oliko se oikein tehty, mutta ompelu oli helppoa, kun lankalenkit muodostui todella sulavasti. Jos nyt verrataan koneellisiä ja käsintehtyjä napinläpiä, niin toki koneen tekemät ovat siistimmät ja nopeammat tehdä, mutta ulkonäöllisesti nämä käsintehdyt miellyttävät silmää enemmän:) Silmänräpäyksessä nämä eivät synny, mutta ovat todellakin vaivan arvoiset!


Nappeihin löytyy monia muitakin hienoja ja tyylikkäitä kiinnitysvaihtoehtoja, kuten vaikka tällainen napinläpisilmu. Yritin malliksi tehdä myös napinläpisilmua tuppilosta, mutten millään saanut onnistumaan tähän hätään:D Kuva-arkistoistani löytyisi paljon materiaalia myös kangasnapinläpiin eli Bound Buttonholesiin, joista saisi vaikka tutoriaalin tehtyä.

Työvaiheita: lankalenkit ommellaan yleensä kankaan taitteeseen, jotka päällystetään napinläpi- tai pykäpistoilla. Jos lenkki on kovin iso, kannattaa päällystys aloittaa ensin toisesta reunasta keskelle ja sitten toisesta. Näin lenkki muotoutuu oikeaan muotoon eikä lenkki mene kippuralle...





No mitenkäs nappi ommellaan kiinni kankaaseen?
Tässä kuva kesällä ompelemastani hameesta. Löysin nimittäin silloin Ompelun ABC -kirjasta ohjeen tällaisen nelireikäisen napin ompelemiseen. Nurjalla x-muodossa olevat lankalenkit päällystetään lopuksi napinläpipistoin. Oikein nätti tulikin, eikä haittaa vaikka vilahtaa nurjalta näkyviin.





Tässäpä tuli esille asioita, mitkä asiat käsitöissä juuri itseäni viehättää ja kiinnostaa. Tiedonjano, uuden oppiminen, haasteet, pikkutarkka näpertely, niistä minun käsityöt syntyy. Ompeluun jäävä aika on tällä hetkellä kortilla, mutta sen vähäisenkin ajan käytän näinkin tehokkaasti:D 
Mitkä asiat teitä kiinnostaa käsitöissä ja onko jotain tiettyjä tekniikoita mitä haluaisitte kokeilla tai olette kokeilleet?  
Ompelun täytteistä loppusyksyä teille kaikille!