tiistai 1. marraskuuta 2016

Denim - kirjotuin kirjaimin.

Edellisen postauksen siivittämänä jatketaan vielä hetki kirjonta-aiheella. Ja itseasiassa siinä olikin jo hieman esimakua kirjaimien kirjomisesta eli nimikoinnista.   

Keväällä esittelin Instassa kahta kirjaostosta, Elsie Svennåsin nimikoimiskirja I ja II:sta. Näitä kirjoja olen selaillut aina sopivan tilanteen tultua ja eräänä iltana sitten päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Nappasin tilkkulaatikosta pienen palan farkkua, kolusin lankalaatikon läpi ja istahdin sohvan nurkkaan opettelemaan aakkosia. 



Ensimmäinen nimikointikokeilu syntyi vaalealle farkulle, kirjan II-osan vapaan ompelutavan malleilla. Kirjaimet siis jäljennetään kankaalle ja kirjotaan erilaisilla pistoilla kuvion ääriviivoja pitkin. 

Halusin kokeilusta mahdollisimman monipuolisen, joten valikoin erityylisiä kirjain malleja ja testailin minkälaiset langat työhön soveltuvat.  



D Ketjuvirkkauskirjontaa tikkauslangalla (kirjonta tehdään virkkuukoukulla)

E Tikki- ja laakapistoja muliinilangalla
N Yhdistin kirjaimen malliin leikekirjontaa, pykäpistoja helmilangalla
I Ristipistoja parsinlangoilla
M Korko-ompelua (pohjustus etupistoilla, lisäksi laaka- ja varsipistot) nimikointiin tarkoitetulla nimeily/nimikointi/nimikoimislangalla.



Kun sain ensimmäisen farkkutilkun kirjottua, jäin miettimään että kehystäisinkö sen ompeluhuoneen seinälle vai säilönkö ompelulaatikkoon ja yhdistäisin sen myöhemmin johonkin toiseen työhön. Samassa kuitenkin muistin, että olen pitkään kaivannut virkkuukoukuille jonkinlaista säilytyspussukkaa, koukut ovat nimittäin aina hukassa. Tilkku olikin aika passelin kokoinen pussukkaan, tarvitsi vain kulmia vähän pyöristää. Löysin netin syövereistä zippered sketch wallet -ilmaiskaavan, jonka kaavoja sovelsin ja sain lähinnä kaipaamiani ompeluohjeita vetoketjun ja kappaleiden ompelujärjestykseen. 




Ja kun pääsin oikein nimikoinnin makuun, päätin jatkaa kirjonta-urakkaa vielä tummalle farkulle, jossa erivärisillä parsinlangoilla pistellyt kirjaimet näyttävät kyllä erityisen kauniilta. 



Kirjan I-osasta löytyy siis erilaisia kankaan kudokseen perustuvan ompelutavan aakkosia ja malleja. Näistä tavallisin on tietysti ristipistotyöt. 
Farkkukankaasta ei tietenkään voida laskea lankoja, joten tarvitaan avuksi kanavakangasta. Instasta löytyykin yksi työvaihekuva, mutta laitan tähän vielä pienen esimerkin, havainnollistaaksesi lähinnä tuota kanavakankaan ideaa. 

Kanavakangas harsitaan kiinni kankaaseen. Ristipistot pistellään kankaiden läpi seuraten alla näkyvää kirjontamallia ja laskemalla kanavakankaasta "ruutuja"/lankoja. Pistot tehdään kanavakankaan "ruutujen" keskeltä ja pistot tulisi aina tehdä niin, että aloitetaan alapistolla vasemmalta alhaalta oikealle ylös, sen jälkeen yläpisto oikealta alhaalta vasemmalle ylös. Kun ristipistotyö on valmis, kastellaan kanavakankaan pinta ja poistetaan varovasti pinseteillä langat yksitellen. Tämä on muuten jännittävä työvaihe:)





Jotenkin olen ollut siinä käsityksessä, että ristipistot on vähän tylsähköjä ja niistä tulee äkkiseltään mieleen vain ne maisemaseinätaulut, näinhän asia ei kuitenkaan ole. Ristipistoista on oikeasti todella moneksi. Erilaisilla pohjakankailla, langoilla ja vaikka omilla kirjontamalleilla saa juuri niin erikoisia ja omanlaisia kuin vain haluaa. 
Ja mihin nimikointia voisi käyttää? Tässäpä onkin oiva vinkki lasten  päiväkotivaatteiden nimikoimiseen..no joo:D Mutta kyllähän tällä saisi tosi näyttäviä ja kauniita yksityiskohtia vaatteiden ja kodintekstiilien koristeluun ja tuunauksiin tai miten olisi vaikka nimikoitu lahja, esim.kirjoa lahjansaajan puumerkit pellavapyyhkeeseen. 
Arvatkaa muuten mitä unohdin, tietysti nimikoida omat puumerkit pussukkaan:D