tiistai 28. huhtikuuta 2015

Retroilua ja kevään trendejä!

Mikä on lopputulos, kun yhdistellään 50- ja 70-lukua? Kesäasuni!
Kaupoissa ja netissä tekemieni havaintojen perusteella tämän kevään ja kesän trendejä näyttäisi ainakin olevan kukkakuosit, pitsi, denim ja 70-luku. Ja erityisesti Culottes -housut. 





Hulvattoman hauska maanantai -päivä sitten sujui kuvaillessa kesäasuani. Kuviin yritettiin saada 50-luvun henkeä ja meidän talosta löytyikin siihen aikakauteen liittyvää rekvisiittaa, Marilyn -ovitapetti, "kotimäkkärin" Diners -kalustoa, ja paljon muutakin, mitkä eivät kuviin mahtuneet! 
Aamulla googletin ohjeita 50-luvun meikkiin. Lähetin mieheni ostamaan lähimarketista huulipunaa, kun ei sellaista meikkipussista löytynyt:D Kampaukseen yritin saada Elvis -tyyliä.









Culottes
Näitä housuja on nyt näkynyt todella paljon, ja pakkohan sellaiset oli itsellekin ommella. Nämä housut varmasti jakavat mielipiteitä, mutta minä ainakin olen ihastunut näihin. 
Kaavana minulla oli StyleArc:n Erin Woven Culottes, koko 6. Burdan 3/2015 numerosta löytyy myös aika samantapainen kaava. 
Nämä ovat toiset koskaan ompelemani housut. Hieman epäillen lähdin projektia toteuttamaan, koska ihan kaupastakin on hankala löytää istuvia housuja. Ihmeellistä, mutta totta, nämä istuvat täydellisesti. En tehnyt(enkä osaisi) mitään muutoksia kaavaan. Housut pysyvät napakasti vyötäröllä, kuitenkaan puristamatta. Haarasauma ei vedä takapuolesta ja lantiolla on sopivasti väljyyttä.   Perfect! 
Housuista löytyy sivutaskut, takaa muotolaskokset ja piilovetoketju. Edessä on kivat vastalaskokset. Tällä kaavalla voisin tehdä vaikka toisetkin housut.
Löysin todella ohutta puuvillafarkkukangasta paikallisesta kangaskaupasta, Blue Velvetistä. Juuri sopivaa näihin housuihin keveytensä puolesta ja laskeutuu laskoksissa kauniisti. Panostan ompelussa aika paljon työn laatuun, myös niin, että nurjalta puoleltakin vaate näyttää siistiltä. Saumanvarat huolittelin saumurilla kullanruskealla langalla. Päällipuolelta jätin farkkutikkaukset pois, päätin tehdä näistä siistit ja simppelit, enemmänkin housujen kuin farkkujen näköiset.






Tähän projektiin liittyy hauska juttu. Olin nimittäin piilovetoketjun ompeluvaiheessa. Todella hyvät ohjeet löysin Tosimummon -blogista. Olen yrittänyt tutkailla viime kesänä ostamani ompelukoneen lisätarvikkeita, mitä kaikkea niillä voisi tehdä, ettei jää lojumaan tyhjänpanttina laatikkoon. Eli tähän tarvittiin piilovetoketjujalkaa. Löysin sellaisen kirkkaan muovirimpulan, jossa näkyi kaksi uraa kulkevan pohjassa. Ohjekirja on muuten suomenkielinen, mutta lisätarvikkeet on vain venäjäksi. Arvelin kuitenkin, että tämä se voisi olla. Eikun ompelemaan. Asettelin hammastuksen uraan ja vähän matkaa päästyäni totesin, että hammastus  kääntyi aina paikalleen. Jouduin siis käsin siirtämään hammastusta, jotta ommel tulisi mahdollisimman lähelle. Ihan hienosti minä sain tämän silti onnistumaan, vaikka minulla oli käytössä hiuslaskostusjalka! Tai ainakin nettiselailujen perusteella tulin siihen lopputulokseen. Enkä minä sitä piilovetoketjujalkaa ole löytänyt, täytyy laittaa ostoslistalle. 




Lahkeiden päärmeisiin päätin kokeilla huomaamatonta piilo-ommelta. Lankojen täytyy mätsätä kankaan väriin ja oikean värisiä lankoja minulta ei tietänkään löytynyt. Sunnuntai päivänä lankavalikoimat ovat aika suppeat täällä Pieksämäellä, mutta olin yllättynyt marketin valikoimaan. Coatsin -lankoja löytyi usean värisiä ja löysin kuin löysinkin tumman sinistä lankaa. Ehkä liian tummaa, mutta täytyy olla silti tyytyväinen.   



Kietaisumainen pusero
Culottesien kaveriksi päätin ommella kevyen ja kesäisen puseron. Yllätys yllätys, jälleen kerran Burdan kaavalla. Löysin tämän 50-luvun henkisen vintage-kaavan ja tykästyin siihen heti. Hetken kuitenkin etsin siihen sopivaa kangasta ja viimein se löytyi Hanhelista. Hilcon läpikuultavaa ja höyhenen kevyttä kukkakuvioista puuvillakangasta. Hyvin tähän olisi varmasti sopinut pitsikangaskin. 
Puserossa on erikoiset leikkaukset, etukappaleiden alareunojen solmimisnauhat kietaistaan vyötärölle ja napitetaan kiinni taakse. Oikeassa etureunassa on nauhakuja ja vasemmassa etureunassa pitkä nauha, joka kiinnitetään painonapilla rusetiksi ja loppu nauha pujotetaan kujan läpi.







Ilman ongelmaa ei tämäkään vaate valmistunut. Yksi ilta vierähti siihen, kun yritin saada ompelukoneen säätöjä kohdilleen. Eikä ne vieläkään olleet mielestäni parhaat mahdolliset. Langat tuntuivat kiristävän joka säädöillä, koska kangas oli niin ohutta. Säädin sekä ylä- että alalankoja vuoron perään ja paininjalan puristusta myös. Pienin neula mitä minulta löytyi, oli 70. Sain kokeiluun 60 ja olikin parempi. Lisäksi käytin suoraommeljalkaa, joka on hyvä ohuiden kankaiden ompelussa.
Olen silti erittäin tyytyväinen työn jälkeen, päärmeet onnistui todella hyvin, eivätkä ompeleet seilanneet missä sattuun. Jonkun verran tuli ihan käsipelilläkin ommeltua. Ja tunnollisesti harsin joka sauman ennen varsinaista ompelua.  

   



Tällainen mielenkiintoinen ja inspiroiva ompeluprojekti tällä kertaa. Tuli taas opittua ja kokeiltua uusia juttuja! Nyt palaan sorvin ääreen, Nova Melinan Karuselli -nettikaupasta ostamani Liberty of Londonin kukkakangas odottaa ompelua:)

20 kommenttia:

  1. Täällä on niin ihana vierailla kun ompelun ja onnistumisen ilo näkyy niin tekstissä kuin kuvissa <3. Todella mukavaa, kun panostat myös erilaisiin ja uusiin kaavoihin, antaa paljon inspiraatiota tällaiselle paljonkin ommelleelle! Nuo housut on kyllä kutkuttavan hauskan näköiset :).

    Kiva nähdä mitä Libertyä sinulla on tulossa, minulla odottaa pätkä Johnia, josta teen tytölle farkkusortsien kaveriksi paidan. Nimpparit on pian, joten sorvin ääreen pitäisi täälläkin melko pian palata ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, lämmitti mieltä! Onhan tämä ihan huikea harrastus, tuo mukavaa vaihtelua ja piristystä arkeen. Ompelukoneet kun odottaa aina pöydällä, niin pääsee harrastamaan silloin kun inspiraatio iskee tai kun aikaa vain heltiää. Ja kyllähän siitä tulee onnistumisen riemua, kun saa jotain mieleistä aikaiseksi. Mielenkiinnolla seuraan erilaisia ompelublogeja, ja jokaisella tekijällä omanlaisensa, juuri niistä itsekin saan inspiraatiota ja ohjeita. Kävin kurkkimassa Johnia, komealta näyttää kangas:D Paita olisi täälläkin tulossa!

    VastaaPoista
  3. Näissä sinun ompeluissasi on todella jotain ainutlaatuista!! Tämäkin asu on huikean hieno, tykkään kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kysyinpä muuten mieheltäni, että mitä mieltä on tästä asusta, sanoi että hieno vappuasu:D No, nyt tulee lunta taivaan täydeltä, joten saa jäädä odottamaan kesää. Hauskaa vappua sinne!

      Poista
  4. Wau mikä nainen, mitkä vaatteet ja kuvat! Ihailen sua, osaat niin loistavasti tuoda esille vaatteet kuvien kautta. Ja nämäkin vaatteet ovat taas niin upeita. Olen ollut laiska käyttämään lehtien kaavoja, mutta sinä sait minut innostumaan niistä enemmän. Toinen laiskuus on piilovetoketjun ompelu, minä huruutan sen ihan tavallisella paininjalalla. Vaikka koneen mukana tuli ihan oma paininjalka siihen, niin tykkään käyttää tavallista. Hammastus pysyy minun makuuni paremmin suorana sen alla ja pistot saa lähemmäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaiks, olen kyllä ihan häkeltynyt näistä kommenteista, mitä tähän nyt osaa sanoa:)! Ainakin kiitos ja on mukava kuulla, että olet saanut täältä inspistä! Minä ihailen sitä, kun osaatte tehdä itse kaavoja ja niihin kaikkia kivoja muokkauksia:) Tässä on ollut todella mukava huomata itsestä se, että uskaltaa nykyään kokeilla uusia värejä ja malleja, joita aiemmin en kaupasta olisi ostanut tai edes vilkaissut. Ujolle harmaahiirulaiselle on siis tapahtunut kehitystä. Tutkailin vielä tuota koneen ohjekirjaa, niin ei siinä ollut kyllä siitä piilovetoketjujalasta tietoa, jospa siihen ei ole sellaista saatavissa. Mutta hyvinhän se onnistui kyllä ilmankin.

      Poista
  5. Hyppään "verhon takaa esiin" ja kommentoinkin jotain,enkä vain jatkuvasti käy salaa huokailemassa osaavuuttasi! Kuvasi ovat aina niin aitoja - kauniita ja eläväisiä ja vaatteesi äärimmäisen mielenkiintoista seurattavaa koska poikkeavat niistä peruskaavoista ja massatuotannosta (johon kategoriaan itse lukeudun) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, ilmestyitpäs vauhdikkaasti:D Oikein paljon tervetuloa PiiperoPaaperoPatikkajalka ja kiitos ihanasta kommentista! Ihailen kyllä teitä, jotka osaatte juuri niistä peruskaavoista loihtia vaikka sun minkälaisia luomuksia. Tämä ompeluharrastus on suht tuore juttu minulle vielä, niin into on kova kartuttamaan ompelutaitoja kokeilemalla niitä vähän erikoisempiakin kaavoja:)

      Poista
  6. Vau! Eka kertaa blogiin eksyin ja ihastuin :) Upeat vaatteet ja upeat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Hannariina, kiitokset kommentista! Kiva kun tulit käymään täällä ja tulehan käymään uudestaan:)

      Poista
  7. Olet taas löytänyt todella mielenkiintoiset kaavat yksityiskohtineen. Todella upea kokonaisuus! Kuvat ovat jälleen ihailtavat, hienoa kun jaksat panostaa niihin. Huikeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mielessä pyörii taas tuhat ja yksi ideaa. Sitten kun löytyisi vielä sitä aikaa toteuttaa ne kaikki.. Ja nämä kuvaussessiot on niin hauskoja, mieheni on kyllä ihan kympillä mukana näissä, kysyy, että mitäs vaatetta on seuraavaksi tulossa ja minkälaisia kuvia olisi tarkoitus ottaa:D

      Poista
  8. Mahtavaa! Ihania kuvia blogi pullollaan. Culottes-projekti onnistui, aivan huikeat ovat päälläsi. Tuo laskostus edessä on varsin onnistunut, istuvat ylhäältä ja sopiva väljyys alaspäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista! Olin kyllä yllättynyt siitä, miten hyvin ne onnistui:)

      Poista
  9. Mahtavia kuvia! Marilyn on aina ikonien ikoni. Oot kyllä taitava ja rohkea kun uskallat tarttua sifonkiin. Mahtavia, omantyylisiä ja persoonallisia vaatteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Hmm.. nyt täyty sanoa, että en ole varma mitä sifonki on:D tai siis sen verran tiedän että olen nähnyt sitä sellaista polyesteri sifonkia, mutta voiko sifonki olla jostain muustakin tehty? Tämä kangas oli tuotekuvauksessa kerrottu, että läpikuultava puuvilla. Minulle on aika hepreaa vielä nuo materiaalit, Burdan lehdissä kun on mitä ihmeellisimpiä kankaita käytetty, niin olen netistä yrittänyt sitten etsiä tietoa:)

      Poista
  10. Piti tulla ihailemaan näitä culotteja mutta olitkin ommellut sen pariksi myös paidan! ihan sairaan makee setti. Mäkin haluun!

    VastaaPoista
  11. Voi kiitos! Tähän tarkoitukseen minä sitä huulipunaa tarvitsin:D ja nuo housut kyllä käy monenlaiseen tilanteeseen, mallailin jo balleriinojen ja aiemmin ompelemani raitapaidan kanssa. Tuli jotenkin merihenkinen tyyli:)

    VastaaPoista