tiistai 19. kesäkuuta 2018

DIY - Pehmusteet ulkokalusteille.

Hellurei!
Tämä alkukesä on kyllä ollut mitä mahtavin! Aurinko ja lämpö on houkutellut pihalle puuhastemaan ja moni siellä on varmasti ehtinyt jo laittaakin terassin tai parvekkeen kesäkuntoon. Kalusteet on putsattu talven tomuista, pehmusteet kannettu varastosta, pihamaat kuopsuteltu ja kesäkukkaset istuteltu. Mutta siis, koko kesähän tässä on aikaa laitella. Netti ja sisutuslehdet on pullollaan erilaisia ulkotilojen sisustusvinkkejä, joten niistä vaan nappaamaan parhaat ideat ja rakentamaan unelmien terassia. Ajattelin nyt jakaa oman vinkkini ulkokalusteiden päällisistä, joilla uudistat vanhaa tai muuten vaan piristät uutta kalustetta ja samalla kohennat vaikka koko terassin yleisilmettä. Uusia päällisiä saa toki kaupasta, mutta näppärä tee-se-itse ihminen taikoo sellaiset helposti ja nopeasti itsekin. Ja juuri sen tyylisenä ja värisenä kuin itse haluaa!

Viime kesänä työpaikkani takapihalla kävi melkoinen myllerrys, kun työkoneet kaivoivat pihamaata auki ja parkkialue sai uuden asfalttipinnan. Piharemontin yhteydessä talon seinustalle rakentui puinen aidattu terassi, mutta sen sisustaminen jäi silloin vielä suunnitteluasteelle. Kesä kun oli mitä oli.. 





Tänä keväänä me sitten viimein päästiin työporukalla toteuttamaan diy-eurolavasohva suunnitelmamme. Käsistään taitava miesväki nikkaroi kaulusteet tuossa tuokiossa ja upeathan niistä tulikin, selkänojat ja kaikki! Näihin ei mulla ole ohjetta antaa, mutta kuvista näkyy aika hyvin tuo idea. 
Kun kalusteet olivat valmiit, ryhdyin suunnittelemaan niihin pehmusteita. Ja pian asiakkaat jo nautiskelivat uudella terassilla kesän ensimmäisistä helteistä.  

Ulkokalusteiden päällisiin soveltuu parhaiten paksu puuvilla, verhoilu- ja tai markiisikangas. Ja onhan tietysti olemassa ihan ulkokäyttöön tarkoitetut, likaa ja kosteutta hylkivät matskut, tosin silloin päällisille tulee kyllä enempi hintaa. Omia kangasvarastoja kannattaa ilman muuta hyödyntää, koota päälliset vaikka pienemmistä paloista tai ommella vaikka toinen puoli yksivärisenä ja toinen värikkäämmästä kuosikankaasta, päällisiä kun voi käyttää kummin päin vaan.

Ompelin päälliset jämäkästä pellavaverhoilukankaasta, jonka löysin muuton yhteydessä 10 vuotta sitten talomme komerosta. Aikamoinen löytö vai mitä. Sain tuhottua koko 100cm leveän, reilun 10 metrin mittaisen kangaspakan, eikä se edes riittänyt. Kahteen päälliseen leikkasin taustakankaat vanhasta, paksusta pöytäliinasta. Liinassa oli pari isoa tahraa, joten värjäsin liinan ensin pesukoneessa Nitor tekstiilivärillä hiilenharmaan väriseksi. 



Eurolavasohvat, nuo viime vuosien takaiset hittikalusteet on monelle varmasti tuttuja. Perusmallin sohva on usein koottu kahdesta päällekkäisestä eurolavasta ja pehmusteena esim. paksu päällystetty vaahtomuovipatja. Näissä sohvissa on istuinkorkeutta jo kuitenkin sen verran, ettei päällisestä voinut tehdä kovin paksua. Tilasin pehmusteeksi Tampereen Vaahtomuovi Oy:stä metritavarana myytävää 15mm vahvuista solumuovia. Kuulostaa tosi ohuelle, mutta on oikeasti jämäkkää. Yhtään ei tunnu kalusteen laudoitukset takapuolen alla. Joku härö kuitenkin kävi mittailussa ja kahdesta päällisestä jäi uupumaan pehmusteet. Uutta tilausta en viitsinyt tehdä ja toimituskulujakin olisi taas tullut lisää, joten suunnistin Tokmannille ja ostin sieltä pari kappaletta retkipatja/makuualustaa, joista leikkelin loput puuttuvat palat. Pehmusteista tuli todella kevyet ja ovat näppärät kerätä yhteen pinoon päivän päätteeksi tai sateen sattuessa. Solumuovi on siitä hyvä matsku, että se ei kerää kosteutta ja sitä on myös helppo työstää, leikkaaminen onnistuu ihan tavallisilla keittiösaksilla. 

Samalla tavalla syntyi myös pehmuste vanhalle nojatuolille, jonka miehet olivat saaneet ehostettua pienellä hiomisella ja uudella maalipinnalla. Huomasin kuvasta, että pehmuste on ylösalaisin:D Tuo istuimen päällä oleva korkeampi pehmusteen osa kuuluisi tulla selkänojaa vasten.
Voi kun olisin hoksannut laittaa selkänojiin sivuille omat kiinnittimet. Ainakin tässä tuolissa selkänoja lörpsähtää istuimen päälle hyvin herkästi pienestä tuulen vireestä. Voihan ne toki lisätä jälkikäteenkin.
Pehmusteista tuli kyllä kauniit ja ajattomat, vaikka itse sanonkin:) 

Mitat jotakuinkin tätä luokkaa. Ei ole niin millintarkkaa..









Tästä on hyvä jatkaa sisutuspuuhia. Sohvalle vaikka muutama värikäs tyyny ja miks ei vaikka pitkä räsymatto jalkojen alle terassin edustalle. No joo, se ei ehkä olisi niin käytännöllinen ratkaisu, kuka niitä jaksaisi joka päivä puistella:) Laitan tähän loppuun vielä selostuksen päällisen ja pehmusteen työvaiheista. En hoksannut ottaa kuvia oikeita päällisiä ommellessa, mutta tässä työvaiheet pienemmässä mittakaavassa. 

Näin ompelin:
1. Mittasin kalusteesta päälliselle leveyden, selkänojan korkeuden, istuinsyvyyden sekä katsoin nyörikiinnityksille sopivat paikat. Lisäsin mittoihin saumanvarat ja leikkasin kaksi samankokoista kangaskappaletta. (kankaan voi leikata myös taitteelta, näin ommeltavia saumoja olisi yksi vähemmän..) Merkkasin tussilla kankaiden lyhyisiin päätyihin istuinosan ja selkänojan taitekohdan, tähän kohtaa tulee myös nyörikiinnitykset.
2. Asettelin kankaat oikeat puolet vastakkain ja saumuroin pitkiltä sivuilta yhteen.
3-4. Asettelin toiseen lyhyeen päätyyn nyörin taitekohta merkin molemmin puolin ja saumuroin päädyn umpeen katkomatta nyöriä. 


5. Käänsin pussin oikeinpäin ja silitin huolellisesti reunat sekä kulmat.
6. Käänsin pussin jälleen nurinpäin ja asettelin nyörin nyt toiseen lyhyeen päätyyn kuten kohdassa 3.
7. Ompelin ompelukoneen suoralla ompeleella kulmista ja keskeltä taitekohdan molemmin niin, että pehmusteille jäi riittävän isot pujoitusaukot. (Oikeassa päällisessä aukon koko n.30cm.) 
8. Käänsin päällisen oikeinpäin ja silitin aukkojen saumanvarat nurjalle.

9. Tässä vaiheessa kiinnitin aukkoihin Prymin vahvat anorak nepparit.
10. Merkkasin kankaalle haihtuvalla tussilla selkänojan ja istuinosan erottavan päällitikkauksen paikan taitekohta merkkejä apuna käyttäen.  
11. Päällitikkaus.
12. Päällinen on nyt pehmusteita vaille valmis!

13. Leikkasin solumuovista kaksi kappaletta pehmustetta, aavistuksen kapeammiksi ja matalemmiksi kuin itse lokero, mihin pehmuste pujoitetaan.
14. Rullasin solumuovin ja pujotin aukosta päällisen sisään.
15-16. Tarkistin vielä, että pehmusteet asettuivat hyvin päällistä taittaessa. Jos päällinen kupruilee tai vetää kurttuu, voi pehmustetta hienosäätää leikkaamalla sitä pienemmäksi.

Kas näin! Tyttäreni sai ulkoleikkeihin nukeilleen uuden sohvan. Lopuista solumuovin paloista voit leikata nukeille vielä uimapatjat vesileikkejä varten:D 

Mitäs muuta.. Eilen alkoi kesäloma, jihuu:) Eilinen ja tää päivä on kyllä menny ihan kotia siivotessa ja pyykkivuorta taltuttaessa. Kodinhoito jäi vähän retuperälle helteiden aikaan, kun eihän sitä oikein malttanut sisätiloissa olla. Onneks saatiin tänään vielä kunnon kaatosade, jota on kyllä kaivattukin, raikastu ilma niin ulkona kuin sisällä. Huomenna lupaan ottaa iisimmin, reissuun pakkailua ja vähän ompelujuttuja. 
Toivottelen jo nyt oikein mukavat jussit kaikille!     

14 kommenttia:

  1. Kyllä on kivan näköiset lavasohvat ja nuo ompelemasi päälliset on kuin piste iin päälle 👌 Suloinen tuo pikkusohvakin. Yksi tytöistä näki nuo vika kuvat ja heti tuli tilaus pienestä sohvasta 🙂 Taitaa vaan tässä olla tällä hetkellä kiireellisempääkin tekemistä 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika<3 Terassia on kyllä ollu kiva suunnitella ja laitella yhdessä, ja suht vapaat kädet ollaankin saatu siihen:) Just Instasta kattelinkin, että teillä on siellä pakkailut menossa..voipi olla, että siinä ei sohvan ompelu ole päällimmäisenä tehtävälistalla:D Oikein mukavaa lomaa teille:)

      Poista
  2. Kuormalavoista tuli uskomattoman tyylikäs lopputulos ja näyttävät todella tukeviltakin. Päälliset sopii mainiosti. Ihana kesäkeidas, kyllä kelpaa viettää aikaa! Mukavaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuormalavakalusteet taitaa vissiin olla jo vähän menneen talven lumia, mutta kyllä nämä minusta toimii edelleenkin tosi hienosti:) Ja totta tosiaan, tukevat nämä kyllä ovat:) Terassilla on monet kahvit ehditty yhdessä hörppiäkin, grilliherkkuja unohtamatta:p Kiitos Saija ja mukavaa kesän jatkoa sinulle<3

      Poista
  3. Hyvältä näyttää! Hyvä tietää, että tuollainen ohuempikin patja riittää. Helposti mieltää istuinpehmusteet juuri sellaisiksi paksuiksi, jotka on sitten paljon vaikeampi toteuttaakin. Hienoa, kun teit vielä näin selkeän ohjeenkin! Ihanaa lomaa sinulle! ☀️💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos<3 Riittää oikein mainiosti tämmönen ohuempikin patja, ainakin meidän käytössä osoittautunu oikein toimiviks. Muhkeat pehmusteet sopiikin enempi löhöilyyn, ja onhan ne astetta vaikeammat toteuttaakin. Kiva kuulla, että ohjeesta saa selvän. Mietinkin, että oonkohan unohtanu jotain olleellista..:) Mukavaa kesän jatkoa sinullekin:)

      Poista
  4. Viihtyisä terassi, upeat sohvat ja tyylikkäät istuinpehmusteet! Hyvä idea tuo solumuovin käyttö pehmusteissa - kiitos ohjeesta! Mukavaa kesälomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Uutar<3 Kieltämättä, on meillä aikas kiva terassi nyt. Pieniä sisustusjuttuja voi aina keksiä lisää. Harmi vaan kun tuon uuden aurinkovarjon jalka meni jo poikki. Ei ehtinyt kuin muutaman viikon kestää ostosta. Jospa miehet sais sen vielä korjattua..:D

      Poista
  5. On kyllä viimeisen päälle !!! Sinulta se onnistuu 😊 Helteet ja ihana kesä vain jatkuu. On tämä upeaa 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Totta tosiaan, kesä tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan vaikka elokuun lopulla jo mennään. Eilen näytti mittari vielä 23:) On tämä kyllä niin mahtavaa!

      Poista