lauantai 19. syyskuuta 2015

Vierivät palikat eivät sammaloidu.

Tässäpä teille tuhti luku/katselupaketti viikonlopuksi:)
Muistatteko, kun kahdessa edellisessä NOSH-yhteistyö postauksessa kerroin teille huikeasta idiksestä, silmänkääntötempputilkkupaidasta? 

Ompelin pojalleni NOSH:n kankaista monta vaatetta. Yleensä aina ompeluprojekteista jää jonkinlainen kasa kangastilkkuja, kuten nytkin. Halusin keksiä keinon, jolla saan kasaa edes hieman pienemmäksi. 
*Farkkucollege/ministar/raitajersey saatu NOSH:lta (yhteistyö). Muut kankaat omia ostoksia.

Idea tilkkuiluun lähti siitä, kun jokin aika sitten tutustuin Pomada-blogiin. Saijan huikeat tilkkutyöt hämmästyttää kerta toisensa jälkeen, uskomattoman upeita töitä:) Päätin kokeilla tilkkuilua vaateompeluun. Sopii siihen myös erinomaisesti, mikäli haluaa uhrata "hieman" ylimääräistä aikaa ja vaivaa. 
Mietin pitkään, millä tekniikalla haluan tilkkupaidan toteuttaa. Tetris-palikoita? Neliön mallisista tilkuista koottu kauluspaita? Hirsimökkitekniikkaa? Vai kenties kangassuikaleista koottu "raitapaita"?
Niin kuin yleensäkin, ennen kuin uskallan lähteä kokeilemaan mitään uutta käytännössä, tutustun ensin teoriapuoleen. Kirjastosta lainasin pari tilkkutyöaiheista kirjaa. Tilkkutöiden käsikirjasta opettelin perusjuttuja ja tutustuin erilaisiin tekniikoihin. Samassa kirjassa oli ohje Vierivät palikat -torkkupeittoon. Tätä ideaa oli pakko kokeilla, mitä haastavampi työ, sitä innokkaammin lähden sitä toteuttamaan.

No mutta, tuleeko teille koskaan sellaista tilannetta, että olet ompelemassa jotakin todella kiehtovaa ja mielenkiintoista työtä, ja jokin siinä kuitenkin alkaa mättää. Et osaa päättää mihin suuntaan jatkat ja kuinka toteutat. Ideoita kyllä pulpahtelee koko ajan lisää, mutta et vain saa niistä kuitenkaan kiinni. Päätät jättää asian hautumaan, yrität jatkaa toista tai aloitat vielä pari uutta projektia. Se yksi ei kuitenkaan anna mielenrauhaa, näin juuri kävi...Sain lopulta palikat kuitenkin loksahtamaan paikoilleen pitkän harkinnan tuloksena ja tyytyväisin mielin. 

Kolmiuloitteisen vaikutelman aikaansaamiseksi tarvitaan sopivan sävyisiä tilkkuja, vaaleita, keskitummia ja tummia kankaita. Nämä NOSH:n kankaista syntyneet tilkut sopivat tähän mielestäni oikein mainiosti. Ompelin ensiksi tällaisen tilkkukyhäelmän. Ideana oli tehdä paidan koko etuosa tilkuista, mutta hylkäsin idean. Joten purin tästä pari osaa pois...Paidan malliksi valitsin mahdollisimman yksinkertaisen. Tilasin NOSH:lta paitaa varten vielä harmaata flaméta ja resoria. Tilkkuilussa täytyy olla aika tarkkana, jotta osat saa käymään toisiinsa. Helpottaakseni ompelua, piirsin ensiksi haihtuvalla tussilla ommelviivat jokaiseen vinoneliöön. Saumanvarojen silityksessäkin on oma hommansa, enkä tehnyt sitä aivan ohjeen mukaan..Melko paksut kohdat nuo, joissa vinoneliöiden terävät järjet osuvat yhteen.
Valmiin tilkkutyön apukiinnitin paitaan veteen liukenevalla kaksipuolisella liimaharsolla(kevyellä höyrysilityksellä) ja sen jälkeen ompelin tilkkutyön kiinni läheltä reunaa(entisellä koneella ei muuten olisi onnistunut näin lähellä reunaa ompelu). Kulmia oli vaikea saada nätisti taiteltua, eikä niistä kyllä kovin terävät tulleetMutta väliäkös sen:D Paitaa ommellessa mieleen juolahti hauska idea laatikkotaskuista, joissa olisi avattavat luukut. Joten housut oli vielä ommeltava. Idea ei kyllä toteutunut aivan kokonaan, koska purin läpät pois..Ehkäpä alkuperäinen idea olisi toiminut reisitaskuina paremmin? 
Samaan syssyyn sain kimmokkeen vielä vapaakirjontaan, nähtyäni Mutturalla -blogissa toteutetun kettukirjonnan:)
Konekirjontaan on varmasti monta eri tapaa tehdä. Youtubesta löytyy avuksi hyviä videonpätkiä Free Motion Embroidery -hakusanalla. Apuna minulla oli vielä käsityökirppikseltä ostamani Machine Embroidery-kirja.
Tässä lyhyt esittely, miten itse tein. Aloitin helpolla, koska erillistä kuvaa ei tarvinnut kankaalle siirtää tai piirtää. Värittelin vain Mutturalla-blogin Annika Nykäsen suunnitteleman Chalk Stars- joustocollegen tähtikuviota pitkin:)
Välineet:
-Kirjontakehys
-Käytin tavallista ompelulankaa, koska oikean sävyistä kirjontalankaa ei ollut. Kuvassa näkyy lajitelma kirjontalankoja, joita ostin tulevia kokeiluja varten. Puolassa kirjontaan tarkoitettu puolalanka
-Tukimateriaalit: Alimmaiseksi leikattavaa tukikangasta, päällimmäiseksi veteen liukenevaa kirjontakalvoa. (kalvo estää ompeleen uppoamista epätasaisiin kankaisiin, esim.frotee ja velour.)

-Asettele kangaskerrokset kehikkoon, varo venyttämästä itse kangasta.
-Koneesta syöttäjät pois.
-Avoin vapaaompelujalka.
-Tikinpituus 0.
-Löysää hieman ylälankaa. 
-Kehikko paininjalan alle ja sitten painetaan kaasua ja yritetään liikutella kehystä rauhallisin ja tasaisin liikkein. Tikkasin ensin ääriviivoja pitkin, ettei kangas liiku "värittäessä".
Ja ei kuprun kuprua reunoilla, kannattaa siis tukea hyvin:) 

Ja mitäs muuta minulla olikaan vielä..ai niin, UUSI OMPELUKONE, PFAFF quilt ambition 2.0<3 Voi pojat, miten mukavaa ompelu voikaan olla! Kaikki langankireys/napinläpi/syöttöongelmat ovat tipotiessään! Seuraava juttu ei muuten ole mainos:)
Kyllästyin totaalisesti eräänä aamuna Jaguariini. Olin aamulla vienyt lapset päivähoitoon ja oli pari tuntia mukavaa aikaa surauttaa muutama sauma ennen töihin lähtöä. Taas sama juttu, langansäädöissä oli ongelmia eikä ompelusta tullut taaskaan mitään. Nakkasin koneen kainaloon ja päätin viedä sen huoltoon tuttuun ompelukone/tarvike/kangaskauppaan, Tohman Tikkiin, jossa tulee asioitua hyvinkin säännöllisesti:) Tiesin kyllä, että voin päätyä samalla reissulla uuden ompelukoneen ostoon, ja niinhän siinä sitten kävikin:) Vakaassa harkinnassa oli Husqvarna Vikingin OPAL, josta olen lukenut paljon hyvää näiden taitavien naisten, KototekoWeekend ChicNeulanhaltija, Helmoja ja Hepeneitä tekemistä Husqvarna -yhteistyöpostauksista, mutta lopulta kallistuin kuitenkin PFAFF:iin. 
Tykästyin erityisesti koneen kiinteään kaksoissyöttö eli IDT- järjestelmään. Kankaat syöttyy todella tasaisesti ylä- ja alasyöttäjien ansiosta. Paininjalassa kiinni olevan yläsyötön saa tarvittaessa napsautettua pois päältä. Koneesta löytyy huimat 201 erilaista ommelta. Housujen lahkeiden käänteisiin ehdin testailla jo hunajakennoa, taskuihin laatikkokoristeommelta, salpoja ja valepeitetikkiä, kaksoisneulaa nauhaan, ja ilman syöttäjiä vaapaakirjontaa. Paidan hihansuiden resoreihin kokeilin overlock-ommelta, mutta pääntien kanttasin peitetikkikonella. Vahvasti tuntuu siltä, että peitetikkikone jää hyvin vähälle käytölle jatkossa..
Ja onpa näppärä tämä koneen varusteisiin kuuluva monitoimityökalu. Napsautat vain työkalun paininjalan taakse tai eteen ommellessa kohtia, joissa suuri korkeusero. Taskujen tikkauksissa toimi erinomaisesti, kulmasssa kone lähti jouhevasti eteenpäin, eikä jäänyt junnaamaan paikalleen. Farkkujen lahkeiden päärmeissä toimii varmasti hyvin paksua sauman kohtaa ylittäessä.    

JA HEI, lopuksi vielä katsaus tuonne blogin sivupalkkiin---> Olen nimittäin askeleen lähempänä nykyaikaa:) Liityin ystäväni innoittamana Instagramiin. Sinne päivittelen uusia huikeita idiksiä, ja kurkistuksia meineillään olevista ompeluista. Ja lupaan että seuraavaan postaukseen ei mene kuukautta. Tilkkuilua olisi luvassa vielä Crazy-tekniikkaa soveltaen ja koneen hienouksia kokeillen. Eipä minulla muuta tällä erää, mukavaa syksyä kaikille!!:) 32 kommenttia:

 1. Siis ihanuuksia kaikki! Mitähän nyt sanoisin / kirjottasin? Tilkkuaplikaatio ihan huippu hieno. Tähtikirjonta hienosti toteutettu. Ja onnea uudesta koneesta, taisi olla melko hintava. Noin jos itsekin jaksais, teoria ensin ja toteutus sitten - mä teen kyllä toistepäin hyvin usein, :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hieno tar! Taisin jollekin joskus mainita, että minä olen meidän perheessä se joka lukee laitteiden käyttöohjeet ennen asennusta:D Maksoin koneesta 770€, se on kyllä paljon rahaa se. Maksoin reilu vuosi sitten Jaguarista pari sataa vähemmän ja sain ehkä maailman huonoimman koneen, tällä hetkellä tunnen itseni tulleen jopa hieman huijatuksi tuossa kaupassa, mutta eipä muitella enää menneitä:D

   Poista
 2. Siis mikä mahtava idea! Ei ole tullut pieneen mieleenikään tehdä tilkkuilua vaatteeseen. Tilkut ei ole tuntuneet oikein omalta jutulta mutta tuolla tavalla vaatteessa näyttää kyllä tosi hyvältä. Ja sä oot huikean taitava kyllä!! :) Ja siis 201 erilaista ommelta! Huhhuh, heti alkoi kiinnostaa millaisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos:) Vähän sama täälläkin, tilkkutyöt eivät ole houkuttaneet ennen kovinkaan kovasti, mutta nyt asiaan syvennyttyäni aukeni aivan uusi maailma:) Ja miten monella tapaa tätä voi käyttää vaateompeluun, ihan vain koristelemiseen tai vaatteen kasaamiseen. Itseasiassa yllättäen vähän olen nähnyt netissä tilkkuideaa käytettävän vaatteissa, ois kiva nähdä niitä erikoisempia toteutuksia, kun tietäisi että mistä..Oiskohan siellä inspiraatipaikassa nimeltä Pintarest? Ompeleita ajattelin muuten testailla seuraavaan tilkkupaitaan enemmänkin:)

   Poista
 3. Hienot ideat jälleen! Mie katsoin eka, että ohhoh, oot tollasia laatikoita ommellut takataskuihin, mutta olihan sulla sentään uusi kone apuna :D Nuo takataskut on muuten huippuidea! Ja tuota vapaakirjontaa katsoin, että kuuluu kankaaseen. Mullakin on tarkoituksena kokeilla enemmän vapaata konekirjontaa, mutta toistaiseksi muut jutut on aina ajaneet ohi, kun vanhassa koneessa syöttäjiä ei saa pois nappia painamalla.

  Kivankuuloisia ominaisuuksia sun uudessa koneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Naurispelto! Nyt kun minulla on upea kone kaikilla hienouksilla, niin yritän saada siitä mahdollisimman paljon irti. Seuraavaan paitaan pitää ehdottomasti kokeilla napinläpeä, parsintaa, muutamaa koristesalpaa, koristeompeleita ja ja..Kirjontaa pitää kokeilla kyllä uudestaan ja lisätä vähän vaikeusastetta. Netistä olen katsellut aika huikeita vapaa kirjonnalla tehtyjä töitä, näyttävät kyllä aivan taideteoksille.

   Poista
 4. Aivan huikean makee asu! Hienosti ja modernilla tavalla sovellettu tilkkuilua vaatetukseen ja vieläpä lapselle! Näkemäni tilkkuvaatteet on yleensä olleet tylsiä, vanhanaikaisia ja mummomaisia. Kivoja yksityikohtia, taskut ja kirjottu tähti, wautsi! Olen tosi iloinen kun innostuit :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija, kun toimit inspiraatiolähteenä:) Sanoit juuri osuvasti, tilkkuilun ei tarvitse olla tylsää tai mummomaista:) Selaillessa kirjoja sain monta huikeaa ideaa, miten tilkkuilua voisi kokeilla vaatteisiin. Netistä en oikeastaan löytänyt vaatteisiin liittyen kuin farkkutilkuista tehtyjä miesten kauluspaitoja. Voi kun riittäisi aikaa toteuttaa kaikki suunnitelmat. Ompeletko muuten vaatteita?

   Poista
  2. Kun lapset oli pieniä, ompelin paljon, ulkohaalareista alkaen. Nyt ei äidin colleget enää kelpaa :)
   Vaateompelusta innostuu taas kun seuraa muiden ompeluksia. Ehkä mä yllätän :)

   Poista
  3. Kyllä minä vahvastin luulen, että keksit sellaisia ratkaisuja vaatteisiin, mitkä lapsetkin hyväksyisi:) Ihan vaikka aikuistenkin vaatteisiin! Ai niin, tuossa blogisi bannerissa esiintyvä kettutilkkupeitto, aika komea paita tulisi kettutilkkukuvalla. Olisi kyllä todella kivaa ja mielenkiintoista nähdä minkälaisia vaatteita keksit:)

   Poista
 5. Aivan huikean hieno idea ja toteutus. :-)

  VastaaPoista
 6. Niin huippu tuo paita, samoin myös housutkin. Paidan palikat ovat melkoinen katseenvangitsija, niin todellisen näköisiä. Pfaff on kyllä hyvä konemerkki. Minulla on noin kymmenen vuotta vanha pfaff expression 2038. Loistava ja hyvä kaveri, sisältää lukuisia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli:) Yllätyin, miten hienosti nämä palikat toimii. Meinaan, kun tilkkuja leikellessä ja mallaillessa niitä yhteen, ei lopputulosta voinut täysin tietää:) Jaguarissa rahat meni kyllä aivan hukkaan, mutta nyt olen saanut kunnon vastinetta rahoille. Pfaff on kehuttu merkki, eikä turhaan, tämä toimii ainakin kuin unelma:) Kuin myös sinunkin Pfaffisi:)

   Poista
 7. Olet kyllä uusi idolini!! Niin taitava ja kekseliäs, mukavan ja sympaattisen oloinenkin vielä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IIIKS, minä ihan punastun:) Minä ajattelin sinusta kyllä juuri noin:) Olen kyllä niin superiloinen ja onnellinen teistä ihanista lukijoista. Tällaiselle melko tuoreelle bloggaajalle ja ompelua harrastavalle teidän kannustavat kommentit tuntuu tosi mukavalle ja innostaa entistä enemmän kokeilemaan uusia juttuja. Ja juuri teiltä niitä ideoita saankin:) Kiitos!

   Poista
 8. Vau, tosi magee setti! On tuossa paidassa ollut näpertäminen, mutta kyllä se hyvältä näyttääkin. Hauska miten palikat on niin aidon näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eerika:) Oikeassa olet, ei tämä ihan hetkessä kyllä syntynyt, en uskalla edes miettiä montako iltaa tähän tuhraantui:) Mutta olen niin onnellinen, että sain tämän onnistumaan ja pääsen vihdoin ja viimein jatkamaan muiden töiden parissa:)

   Poista
 9. No nyt ne on täällä saakka :). Paita on tosi hieno ja moderni, raakareuna helmassa sopii ihan loistavasti tyyliin. Olet sinä melkoinen ompelija, haasteita et kyllä arastele :). Pahoin pelkään että mun vaatetilkkuilut jää siihen yhteen hameeseen tältä vuodelta, peitotkin edelleen aloittamatta :D. Itse keräsin keväällä omaan pinterest tauluuni sellaisia simppeleitä ja melko modernin näköisiä tilkkueläimiä, joita oli tarkoitus tehdä, idea tuli kcw -blogista. Kyllä sun pitää nyt liittyä siihen Pinterestiinkin kuule vielä, tosin jos siellä on kovasti niin kaikki ompelut jää vain haaveeksi :D. Tuo kirjottu tähti on muuten ihan paras idea tuohon kankaaseen, tuo juuri sopivasti väriä! Nyt on kyllä viime aikoina näkynyt hienoja uuden näköisiä herkkuompeluja juuri pojille, mahtavaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tännehän ne vierähti:) Ah, haasteet, niistä minä pidän:) Tämä kyllä selittää osaltaan, miksi bloggaustahtini on hidastunut. Valikoin niin haastavia töitä, että pelkästään uusien tekniikoiden opettelemiseen kuluu todella paljon aikaa. Saatikka sitten toteuttamiseen. Mutta mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa on:) Ompelulistalta karsiutui pois jo kaksi kesämekkoa, ehkäpä ensi kesänä saan ne valmiiksi:D Nyt kaivelin villakankaan kaapista viittaa varten ja houndstooth -projektit odottaa myös toteutusta. Mutta sitä ennen vielä pojalle yksi tilkkupaita...:D Toistaiseksi pysyttelen vielä Pintarestista pois, koska tiedän, että ompeluista ei tulisi silloin mitään. Houkutteleva paikka se kyllä on. En voi muuten edes kuvitella, miten paljon mulla menisi aikaa tilkkupeiton ompeluun..Täytyy muuten käydä tutustumassa tuohon kcw:hen, taisit siitä joskus mainita. Kiitos Krista ihanasta kommentista!

   Poista
 10. Onnittelut uudesta ompelukoneesta!! Kyllä se vaan tuo ompeluun toisella tapaa iloa ja motivaatiota, kun on hyvä ja toimiva kone :) Ihan mahtavan asun olet taas kerran loihtinut. Tuo vapaakirjonnalla tehty tähti on ihan huippuidea ja niin hieno! Ja paidan tilkkuideassa olet saanut loistavasti palikoiden kolmiulotteisuutta luotua. Tykkään myös kovasti tästä värimaailmasta. Mitähän kaikkea hienoa sinä uudella koneellasi saat vielä aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, ompelu on paljon kivempaa kun on toimiva kone, säästyy paljon aikaa, kun ei tarvitse koko ajan säätää:) Niin ja hermoja tietenkin. Kaikkea kivaa on suunnitteilla, täytyy kokeilla mahdollisimman monipuolisesti noita huikeita toimintoja kun niitä kerran nyt on:)

   Poista
 11. Aivan mahtava tilkkuidea! Ja tuo kirjottu tähti. Kerrassaan upeita töitä! Taidan lähteä itsekkin kirjastoon hakemaan ideoita tulevaan tilkkuhaasteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sattuipas tämä sopivasti:) Suosittelen käyntiä kirjastosta, löydät varmasti jonkin kivan idean toteutettavaksi. Kirjastossa on tullut viime aikoina usein vierailtua käsityöaiheisilla hyllyillä. Eilen tuli tekstari, että pari kuukautta sitten varaamani uusin Mekkotehdas on saapunut noudettavaksi..tuli kyllä todella huonoon saumaan, kun suunnitteilla ihan muuta. Näinköhän uskallan hakea:D

   Poista
 12. Ihan huikea tuo pojan asu! Kaikki mätsää niin totaalisen hienosti yhteen. Sinä kyllä viivoit ja näet vaivaa lopputuloksen eteen. Konekirjontajuttu oli myös hyvin hyödyllinen, sillä välineet on tullut hankittua, mutta kokeiltua ei. Jos nyt ostaisin ompelukoneen, olisi se minullakin Pfaff. Töissä on kaksi Pfaffia, kolme Huskya. Pfaff vie voiton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjonta on kyllä hauskaa puuhaa:) Pitää tässä mietiskellä ja kehitellä minkälaisen kirjonnan voisi toteuttaa noilla oikeilla kirjontalangoilla..Tässä parhaillaan olen kyllä perehtymässä käsin kirjontaan:D Hmm..taidan ehkä laittaa samaan pakettiin, katsotaan mitä tulee:)

   Poista
 13. Wau! Siis wautsi Wau! Sinä olet kyllä ihan huikea keksimään ja kokeilemaan uusia juttuja. Asu on hieno, mahtava suorastaan. Onnea uudesta koneesta, ompelu on kyllä paljon hauskempaa kunnon välineillä! Ps. Hyvää kannattaa aina odottaa, minua ei haittaa hitaammatkaan päivitykset. Sinulta tulee aina niin hienoja juttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Hanna, tosi mukava kuulla:) Mahottomasti olisi ideoita valmiina, niitä riittää varmasti koko ensi vuodeksi:) Täytyykin tästä hiippailla ompelukoneen ääreen ihan vain hetkeksi..:)

   Poista
 14. Uu mama! Ihan huikea tuo kolmiuloitteinen kuvio ja paita! Sä kyl jaksat nyprätä. Arvostan!

  VastaaPoista
 15. Mahtava blogi sinulla.. ja tosi hienoa että kerrot miten eri juttuja teet. Minulla on hermojaraastava ompelukone, jota olen vaihtamassa - ja Pfaff kuulostaa mahtavalta. Koetko että Pfaffin lisäksi tarvitset myös saumurin..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ompa mukava kuulla, että tykkäät! Mielelläni kyllä jaan kaiken mahdollisen tiedon mitä itse tässä samalla opin:) Se on kyllä hermoja raastavaa, kun saa koneen kanssa taistella, latistaa kyllä ompeluintoa ja "tehokasta" ompeluaikaa menee hukkaan..Erittäin tyytyväinen olen tähän Pfaff:iin, voin suositella:) Suurin osa ompeleista on kyllä vielä kokeilematta..Saumuri tulee olemaan varmasti yhtä ahkeasti käytössä kuin tähänkin asti, varsinkin joustavien kankaiden ompelu onnistuu sillä niin kätevästi ja siististi. Saumuristani löytyy differentiaalisäädin, niin ompeleen saa säädettyä juuri oikeanlaiseksi, saumat eivät kupruile eikä vedä kasaan. Ajattelin kyllä huvikseen kokeilla trikoon ompelu kokonaan omleukoneella, että saako saumoista saumurisauman veroista..Vaihtoehtoja näyttää löytyvän, esim. suljetulla overlockilla joustavat kankaat voi samanaikaisesti yhdistää ja huolitella, tai vaikka yhdistää ensin suoralla jousto-ompeleella ja sitten reunat joustavalla huolittelulla..Mutta ihan peruspuuvillaa ommellessa ainakin pärjää ilman saumuria:)

   Poista