maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kirjovirkattu Lemmy -tyyny

Tarkkasilmäiset saattoivat havaita edellisen postauksen taustalla erään komean herran kasvokuvan. Kyseessä on edesmennyt Lemmy Kilmister, rockin legenda, Motörhead bändin perustaja.  




Selailin netissä Kodin Kuvalehteä, josta äkkäsin maaliskuussa ilmestyneen erittäin mielenkiintoisen jutun Virpi Siipolasta. Hänen huikeita käsitöitään inspiroi musiikkimaailman tähdet, joita hän ikuistaa töihinsä mm.virkkaamalla ja ristipistoilla. Käykääpä ihastelemassa töitä Virpin käsityöblogista. Virpin suunnittelemasta Lemmy -tyynystä on syntynyt suorastaan hitti, eikä mikään ihme! Kyllähän tämä virkkausmalli on melkoisen säväyttävä! 

Ohje löytyy täältä.

Lanka: Novita Miami
Virkkukoukku: 3.0mm 
Sisätyyny ommeltu vanhasta tyynynpäällisestä ja täytteeksi kulahtaneen tyynyn sisukset. Jes, kierrätystä! 

Virkkauksesta, saati kirjovirkkauksesta ei itselläni ole kovin
suurta aiempaa kokemusta. Tässä postauksessa onkin suurilta osin esiteltyinä aiemmat virkkaukseni. Jonkin verran siis jouduin tekemään taustatyötä, ennen kuin pääsin aloittamaan ensimmäistä kirjovirkkaustani. 

Kirjovirkkauksesta löytyy tietoa ainakin AvoinmuseoPunomo, helsinki.fi-rkoskenvirkkaus sivuilta. 
Lyhykäisyydessään, kirjovirkkaus tehdään aina työn oikealta puolelta ja hyvin usein kiinteillä silmukoilla. Jäin pohtimaan, että onko kirjovirkkausohjeissa oletuksena yleensä, että virkataan silmukan takareunaan, näin nimittäin ymmärsin asian? Lankoja kuljetetaan silmukoiden sisällä, joten nurjalle ei muodostu lankajuoksuja. Langat katkaistaan joka kerroksen lopussa ja aloitetaan uusi kerros työn alusta. No, näinhän se OLISI varmaan pitänyt tehdä..
Luulin nimittäin pääseväni helpommalla ja vähemmällä lankojen päättelyllä, kun virkkasin joka toisen kerroksen vasenkätisesti. Kyllä, niin tein, vaikka olenkin oikeakätinen:D 
Näin jälkikäteen koko asia naurattaa ihan kamalasti. Eihän siinä ollut oikeasti mitään järkeä! Paljon helpommalla ja joutuisammin olisin työn tehnyt tuolla ensiksi esitetyllä tavalla. Virkatessa vain olin niin fiiliksiissä siitä, että pystyn virkkaamaan vasenkätisesti! 
Ensinnäkin mieleeni ei juolahtanut, että eihän se vasenkätisesti tehty silmukka ole kopio oikeakätisesti tehdystä silmukasta, vaan tietysti peilikuva..joten kuviokaan ei toistu tismalleen samanlaisena, varsinkaan värinvaihtokohdissa. Toisekseen, vasen- ja oikeakätisen käsialat poikkeavat toisistaan, vasenkätisesti silmukat ovat löysähköjä ja korkeita, kun taas oikeakätisesti kireitä ja matalia. Tästä syystä tyynystä ei tullut mittojen mukainen ja lisäksi pinnasta tuli epätasainen. Tokihan höyryttämällä pinta tasoittui hivenen, mutta ei se kaikkia virheitä sentään peitä:D
 Ohjeessa tyynyn mitoiksi oli ilmoitettu 40x40, omani oli 30x50, eli kuvia verratessa Lemmyni on hmm..hieman tukevamman näköinen.
Ennen kappaleiden yhdistämistä, virkkasin kappaleiden reunoihin vielä kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita, jotta sain työstä hieman reilumman kokoisen.  
Purkamiselta en tietenkään välttynyt ja huomasinpa vasta puolessa välissä Lemmy -tekstipuolta virkatessa, että värit ovat päinvastoin:D 
Myös silmukoiden sisällä kulkevan langan kireyttä oli vaikea pitää sopivalla kireydellä, oikealla tekniikalla toteutettuna lankaa olisi voinut säätää helpommin.

Lemmy -valokuva: Photographer Joonas Brandt.












Ei tästä nyt ihan susikaan tullut. Sitä paitsi kirjovirkkaus oli kommelluksista ja aloittelijan hankaluuksista huolimatta melkoisen hauskaa puuhaa! Mielenkiinto pysyi ainakin yllä, kun ohjeita seurasi silmä tarkkana.

Nyt olisikin kiva kuulla teidän kokemuksia ja vinkkejä kirjovirkkauksesta! Millaisia kuvioita olette virkanneet ja onko teillä omia niksejä kyseiseen hommaan?
Tähän lopuksi laitan teille loppukevennykseksi linkin YouTubeen. Kurkatkaapa Valion kunnianosoitus Lemmy Kilmisterille<3

27 kommenttia:

  1. Ei uskoisi, ettet ole paljoa kirjovirkannut. Niin taitavan näköistä jälkea! Minä en ole koskaan kirjovirkannut. Ehkä pitäisi kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku Akka:) Tekniikkahan on oikeastaan melko yksinkertainen, tässä ei ole monimutkaisia silmukoita, pitää vain seurata tarkkana ohjeita, milloin väri vaihtuu:) Tokihan haastetta saa, kun virkkaa useammalla värillä tai kuvioita, joissa väri vaihtuu tiuhaan. Muistikirjaan lisätty uusi projekti..:)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitokset Hannariina:) Tämä oli kyllä mukavaa vaihtelua ompelulle:)

      Poista
  3. Wau! Tosi hieno! En oo tuon genren musiikkia itse kuunnellut, mutta rokki toimii kaikessa, etenkin poikkeavissa yhteyksissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tästä projektista poiki toinenkin rock-aiheinen idea, poronnahkaa ja tinalankaa..:D Kiitokset Kirsi:)

      Poista
  4. Siis niin makee!!! Tuo tekniikka on vieras mutta kiinnostava, tulee kaunista pintaa. Kuvasta kyllä tunnistaa henkilön. Tykkään kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saija:) Tätä oli kiva tehdä! Virkkaustyö olikin kahdella junamatkalla mukana, matkat meni joutuisasti. Ois saanu olla pidempikin matka, kun ei millään olisi halunnut keskeyttää:D Tosta pinnasta tulee tosi nättiä, kun virkkaa silmukan takareunaan:)

      Poista
  5. Ei uskoisi ekaksi kirjovirkkaustyöksi tai muutenkaan, että olet niin vähän virkannut :). Sun taitavissa käsissä tekniikka kuin tekniikka taipuu upeiksi lopputuloksiksi! Tuollainen koristetyyny olisi varmasti monen miehenkin mieleen :).

    Tekniikkavinkkejä mulla ei ole antaa, en ole itsekään vielä kirjovirkannut. Tuo vasemmalla kädellä virkkaaminen on kyllä jotain ihan uskomatonta, ei olis itsellä kyllä tullut mieleenkään :). Saati että olisi vielä oikeasti kokeillut! Eikä näistä kuvista kyllä mitään virheitä näe :).

    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tyyny ois kyllä aika hieno lahjaidea rockista pitävälle:) Mun täytyy varmaan jatkossakin virkata vasurilla, koska oikeakätisesti silmukoista tulee aina liian kireitä, koukku oikein natisee, vasurilla sitä ongelmaa ei ole:D Kyllähän minä tässä jo haaveilen yhdistetystä neulotusta/virkatusta paidasta pojalle, siitä Käden Taidot -kirjasta vaan satuin huomaamaan idean..ehkä sitten joskus:) Sulla onkin meneillään upeita virkkaustöitä, tosi kiva nähdä millaisia pintoja erilaisilla silmukoilla tulee! Kiitokset kehuista Krista!:)

      Poista
  6. Tää on niin upea! Siskoni virkkasi myös veljellemme samaisen tyynyn, on siinä työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä tyynyjä löytyy varmasti jo monesta kodista:) Useampana iltana ja junamatkoilla tätä virkkailin, toki toisella tapaa tän ois saanu joutusammin valmiiksi:)

      Poista
  7. Upea tyyny! Jälki näyttää todella siistiltä, ei todellakaan uskoisi ensimmäiseksi tekniikkakokeiluksi. Näköjään onnistut ihan missä vain, mitä päätät kokeilla! :)
    En ole koskaan kokeillut kirjovirkkausta, tosin Molla Millsin malleja on tehnyt mieli kokeilla, joten ehkäpä jonain päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Manda:) Erilaiset tekniikkakokeilut on kässäilyssä minulle niitä mielenkiintoisimpia asioita:) En ole uskaltanut vielä tarkemmin vilkuilla Molla Millsin malleja/kirjoja, mutta tiedän, että tykkäisin niistä kovasti!! Muutama ompelu tässä pahasti kesken, joten ehkä niiden jälkeen..:)

      Poista
  8. Kuullostaa mielenkiintoiselta tuo kirjovirkkaus. Näköjään hyvin tuokin taiteenlaji sulta luonnistuu (miten musta tuntuu, että sulta luonnistuu kaikki mihin jaksat perehtyä) :) Taitavasti tehty ja niin siistä jälkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika! Virkkaus ei ole kyllä paras lajini, mutta eihän sitä opi kuin harjoittelemalla:) Tosiaan, oma taiteenlajinsa tämäkin:) Oikein tyytyväinen olen silti lopputulokseen!

      Poista
  9. Sinä olet kyllä ihan käsittämättömän taitava! Tosta noin vaan, ja taas on uusi tekniikka hallussa :). Tyyny on minusta upea, ja siitä kyllä Lemmyn tunnistaa :). Ja tosi tasaiselle näyttää sun käsiala. Minä en osaa vasemmalla virkata, vaikka sitä olen yrittänyt. Ei vaan käänny asia päässä oikein :D. Kirjovirkkaus on kokeilematta, mutta kiehtoisi kyllä kovasti. Teillä kyllä näyttää niin huiman mielenkiintoiselle kotona! Upeita juttuja :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Hanna:) Ei tämä tekniikka tai virkkaus muutenkaan ole ihan hallussa vielä, mut tästä on hyvä jatkaa harjoituksia:) Vasurilla kun virkkasi, niin asento ei ehkä ollut kovin ergonominen, niskat ja hartiat varmasti kipeytyisi, jos enemmän virkkaisi.
      Meillä onkin muutama huone sisustettu hieman poikkeavalla tavalla ja tietyllä teemalla muuhun talon sisustukseen verrattuna. Ehkäpä meidän viimeisimpänä valmistunut takkahuonekin pääsee joskus esittelyyn..:) Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  10. Olen ehdottomasti samaa mieltä monen aiemman kanssa, ei todella uskoisi ensimmäiseksi työksi. Vau upeaa! Olet kyllä todella taitava! Minä en ole virkkausta koskaan kokeillut, joskus harkinnut kyllä ehkä vielä jonain päivänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Unelmallinen! Kokeileppas ihmeessä:) Vaikka virkattuja koristeita kauniiksi yksityiskohdiksi vaatteeseen:)

      Poista
  11. Tää on kyl pähee! Ja oot kyl taitava jos ihan noviisina tällasen teit! Sulla on kyl todella taito hyppysissä. :) Itse en tiedä kyl virkkauksesta juuri mitään mut hienolta tää näyttää anyway.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanista sanoista:) Aika kivan näköistä pintaa tulee noilla ihan perussilmukoilla. Hei, joko muuten aloitit tiskirättien virkkailut, muistaakseni Instassa taisit niistä mainita?

      Poista
  12. Hienoja Lemmy- juttuja. Tyyny on onnistunut komeasti :)

    VastaaPoista
  13. On kyllä hiano! Olet sinä aikamoinen mimmi, kun vasurilla virkkasit! :) Olis jäänyt minulta tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Sinä olet kyllä sellainen virkkausmestari, että onnistus vaikka silmät kiinni ja vasurilla, hih:)

      Poista
  14. Heeei!! Tuo kehystetty kuva Lemmystä! Mistä, miten oot hommannut? Tommonen olis ihan täydellinen lahja mun miehelle kun se just valmistui!:) T.Laura

    VastaaPoista