tiistai 19. toukokuuta 2015

Tahroja mekossa ja alikeompelun kokeilua.

Kerron teille hieman kuulumisia ompelurintamalta. Itse ompelun saralla ei ole mitään suurempia tapahtunut, lapsille pipoja, takin hihojen lyhennystä ja tyttärelle mekko. Illat ovat lähinnä menneet oman kesäasun suunnittelussa, perehtymisessä kaavoituksiin ja analysoidessa vartalon muotoja ja mittasuhteita. 
Tilasin nimittäin Amerikasta asti Voguen -kaavan, ei siis yhtään lähempää löytynyt. Viime viikolla kovasti odottamani kaava sitten tipahti postiluukusta. Kankaat ovat vielä tulossa postissa, hyvä niin. Olisin muuten innostuksissani surauttanut hienoista ja kalliista kankaista asun, joka ei istu päälle. 
Olin kerrankin fiksu ja päätin tehdä sovituskappaleen kankaita odotellessa. Sovittaessa tuli ilmi, että kaava kaipaa muutoksia ainakin housuosan suhteen. Alan kirjallisuutta on mukavasti kasassa, mittojen ottamisesta, vaatteen sovituksesta, tekstiilitermeistä ja kuosittelusta. Monen suosittelema Klara Gaarderin Pukineiden kuosittelu -kirjan saaminen oli työn ja tuskan takana, mutta nyt se on minulla! Ja muutaman todella hyvän linkin olen löytänyt ulkomaan sivustoilta, varsinkin housujen muokkauksiin. Laittelen niitä sitten nähtäväksi projektin valmistuttua, tai kovasti toivon, että valmistuu:D Alan pikku hiljaa olla lähellä ratkaisun hetkeä ikuisessa housujen istuvuusongelmassa..

Näin eilen tooodella pitkästä aikaa ystävääni, joka omaa ompelijan taustan. Kyselin häneltä myös vinkkejä muokkauksiin, nähtyään sovituskappaleeni. Samoilla linjoilla oltiin muutoksien suhteen, ei siis hukkaan ole mennyt iltaopiskelut. Monta muutakin kullan arvoista vinkkiä sain asiaan liittyen. Jahka tässä ehtii, niin voisin muutenkin piirrellä peruskaavat itselle mittojen mukaan.


Hyvää kirjallisuutta asiasta kiinnostuneille:
Pukineiden kuosittelu, Klara Gaarder
Sovitus ja Muotoilu, Raija Anttila ja Raili Jokinen
Tekstiilitieto, Raija Markula

Tahrat -mekko
Koska oma projekti on nyt vielä muokkausasteella, päätin kokeilla jotain "aivot narikkaan" hommaa. Ostin Käpyseltä ajat sitten tätä Tahrat -jerseytä. Kangas oli niin houkuttelevaa, että jemmasin sitä kaappiin ilman sen kummempaa ajatusta, mitä siitä tekisin. 
Näin Burdan 3/2015 numerossa tämän väritahraisen paitamekon, ja sain välittömästi vision. Tahrat -jersey pääsisi nyt käyttöön. Tässä Burdan käyttämässä kankaassa tahrat on painettu käsin. 
Mekon pääntie on ommeltu alavaroilla, takana halkiossa hakaskiinnitys ja solmimisnauhat ommeltu muotolaskoksien sisään. Solmimisnauhat on itseasiassa aivan kuin hihat. Valitsin kooksi reippaasti 104 cm, ja liian isohan se vielä on tyttärelleni. Mielummin tietenkin kasvun varaa kuin valmiiksi liian pieni. 


Alikeompelu
Mekko kaipasi hieman väriä. Keltaisten solmimisnauhojen lisäksi kikkailin kankaan tahroilla. Päätin kokeilla kauan suunnittelemaani alikeompelua. Ja tämähän se vasta super-hauskaa, nopeaa ja helppoa olikin:)
Aloitin kokeilut ihan helpoimmalla konstilla. Tässä minun versiossani ei tarvittu siis erillistä kuvaa alikeompeluun, koska ompelin päällipuolelta mustan tahran ääriviivoja mukaillen, hieman reunan yli, että leikattuun reunaan jää näkyviin vain valkoista. Päällikankaan alla siis keltainen kangas ja pohjimmaisena irtirevittävää tukikangasta, jotka ihan teippasin ompelun ajaksi kiinni reunoista päällikankaan nurjalle. Toki voi myös harsia, ettei ommellessa liiku alla. Ompelin suoralla ja aika lyhyellä tikillä reunoista, ja uskon että pysyy ihan yhdellä ompeleella. Ja voi että sitä tunnetta, kun pääsee saksimaan kuvan esiin! Tunnelma oli ihan kuin jouluna lahjapakettia avattaessa. Sain hillittyä itseni, etten koko mekkoon tehnyt erivärisiä tahroja, josta olisi muuten tullut ihan hauskan näköinen. Tällä tekniikalla pystyy kyllä kikkailemaan mielettömästi. Digiprinttitrikoissa on todella hienoja kuvia itsessään, joita saa tehostettua tällä konstilla. 
Suunnitelmissa olisi kokeilla alikeompelua myös hieman toisenlaisella tavalla. 

Villa Kiana teki hetki sitten hyvän postauksen aiheesta. Ja kiitos Kristalle vinkistä, reverse applique -hakusanalla löytyy todella hienoja alikeompeluja. Ja varsinkin jos niihin liitetään vielä kirjonta! Reunoja voi koristella erilaisilla kivoilla kirjontapistoilla. 

Blogini löytyy tällä hetkellä myös Blogipolusta, Blogilistahan lopettaa piakkoin. Liittyminen oli helppoa ja sivut näyttää todella fiksuille. Suosittelen! Ja tervetuloa uudet lukijani, mukavaa kun olette löytäneet tienne blogiini:)

12 kommenttia:

 1. Kiva nähdä lastenvaatettakin täällä välillä, sinultahan luonnistuu sekin todella upeasti! Tosi hyvä idea tuo alikeompelu tuohon kankaaseen :). Kiva kun olet saanut haalittua kirjallisuutta kasaan, mistä ihmeestä olet muuten löytänyt noita Rundschau -lehtiä, ne oli kouluaikana ihan mun vakilukemistoa, kuosittelut siihen aikaan niissä oli monesti tosi inspiroivia ja erilaisiakin ja ainakin yhdessä koulussa niitä käytettiin meillä tosi paljon opetusmateriaalina. Mulla on jotain nippuja tallessakin, kun välillä niistä yhä edelleen etsin inspiraatiota. Naisten vaatteisiin niistä saa niin hyvin kuositteluapuja myös. Täytyy sanoa, että olet kyllä ihailtavasti paneutunut tähän harrastukseen, innostutko kaikesta aina näin paljon ja ihan kympillä vai onko tämä ompelu ihan joku erityistapaus? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon kommentista! Enpä osannut arvata miten "arvokas" tämä Rundschau -lehti on, nimittäin siirsin sen jo hieman syrjään, kun en ymmärtänyt siitä hölkäsen pöläystä:D Eikä yläasteen saksankielen perusteistakaan ole paljon hyötyä lehteä selaillessa. Voihan se olla, että taitojen kartuttua ja kunhan olen perehtynyt niihin peruskaavoihin, paneudun lehden sisältöönkin paremmin. Kun miettii, niin kyllä tätä yli-innokkuutta on havaittu ajoittain muissakin asioissa. Kun löytyy sellainen mielenkiintoinen ja kiinnostava asia, niin sitä hullunlailla haluaa oppia lisää ja lisää:) Eli fiiliksellä mennään ja käsillä tekeminen tuntuu olevan se minun juttu:)

   Poista
 2. No huhhuh, mieletön opiskeluinto siulla :) ! Tuo on ihan kadehdittavaa, sillä noinhan sen pitäisi mennä, ei tulisi mitään ompeluhuteja turhaan. Itse vaan suttaan ja surautan... Tuo kuosittelukirja olisi kyllä kiinnostava, josko sillä joku uusi oivallus tulisi. Olen kyllä ihan hukassa siinäkin mikä itselleni sopii, joten sitäkin olisi hyvä opiskella. Voisinpa tulla sinun oppiisi :D Mielenkiinnolla odotan mikä luomus siellä on nyt työn alla! Tuo tytön mekko on tosi kiva, raikas ja tyylikäs ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kyllä niitä huteja täälläkin tulee!:) Viime viikolla surautin itselle jerseypeplumin, mutta lopputulos ei ollut kovinkaan hyvä. En tiedä mikä asia mätti, mutta kaava oli kyllä hieman outo, katsotaan saisiko siitä mitenkään vielä toimivan..Klara Gaarderin kirja on ollut kyllä mielenkiintoista luettavaa/selailtavaa, suosittelen! Jotenkin nyt on tullut sellaisia ahaa-elämyksiä, kun perehtynyt näihin kirjoihin ja tajunnut, että miten moni asia voi vaikuttaa vaatteen istuvuuteen..

   Poista
 3. Ihana mekko ja kuosi on tosi hauska :) Alikeompelu on loistava oivallus tähän kankaaseen! Ihailtavaa tuo sinun omistautumisesi ja innostuksesi ompeluun! Itse olen tosi huono kaikessa teoria-asioihin perehtymisessä. Opiskeluajoiltakin kaikki kaavoitukseen ja kuositteluun liittyvä oli pakkopullaa. Loistavaa, että jaksat nähdä noin paljon vaivaa onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Se on varmasti kaiken vaivan arvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Itsellä tahtoo olla niin, että lueskelen jonkun verran teoriatietoa, ennen kuin uskallan tarttua itse toimeen, vaikka en mikään lukuihminen olekaan. Taidan meidän perheestä olla se, joka lukee ne laitteiden käyttöohjekirjat:D Mutta parasta luettavaa aiheeseen liittyen on kyllä erilaiset käsityöaiheiset blogit, joista näkee mitä ja millä tavalla muut tekevät asioita. Niistä saa kyllä todella hyviä vinkkejä omiin juttuihin:)

   Poista
 4. Minä kyllä nostan sinulle hattua, ihan huikeaa, miten sinä paneudut ompeluun tällaisella innolla ja tarkkuudella! Rundschau-lehdistä olen kyllä vähän kateellinen, niitä meidänkin opinahjossa selattiin ja hyödynnettiin usein kuosittelussa. Vieläköhän niitä löytyy Kuopion Muotoiluakatemian kirjastosta, siellä ainakin oli ennen hyvä valikoima myös vaatetusalan erikoiskirjallisuutta ja lehtiä (en tiedä ovatko jo vähentäneet niitä, kun vaatetuspuoli ei ole enää siellä niin usein tarjolla opiskeltavaksi). Jos joskus satut Kuopiossa liikkumaan, niin piipahda tuolla Muotoiluakatemian kirjastossa, siellä on/oli myös hyviä opinnäytetöitä kaavoituksista jne. luettavaksi. Istuvan housukaavan tekeminen käykin työstä, tsemppiä sinulle kaavoitukseen! Mekko on ihana, alikeompelu on loistavasti toteuttu. Keltainen ja mustavalkoinen näyttävät hyville tuossa mekossa. Ja niin ihanat kuvat, iloisen värikästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista ja vinkeistä! Tässä onkin ollut hyvää aikaa iltaisin lueskella. Kumpikin lapsi sairastanut vähän ajan sisään vesirokon, joten hiljakseen saanut iltaisin olla, ettei unet häiriinny ompelukoneen hurinoista. Kerroit taas hyvän syyn poiketa Kuopiossa! Oltiinkin muuten muutama päivä sitten käymässä siellä, lapset pääsi ensimmäistä kertaa junan kyytiin ja tivoliin:) Tietysti kävin myös EK:ssa ja huomasin sen Studio Alex T:n siinä vastapäätä. Tällä kerta hiukset oli vielä sen verran lyhyet, etten kammennut liikkeeseen:D Ja jotenkin tuossa housukaavassa tuntuu, että kun säädät yhtä kohtaa, niin sitten pitää muuttaa toista kohtaa. Ei voi kun toivoa parasta:)

   Poista
 5. Voih, pitkän tekstin kirjoitin ja sain sen jotenkin hävitettyä:-( . Piti sanoman, että samoin ihailen sisuasi kokeilla ja oppia uutta. Itse olen laiska hyödyntämään vieraskielistä tekstiä. Sen verran huono olen siinä puuhassa. Housujen kaavoitus olisi kyllä mahtava oppia. Mielenkiinnolla kuulen mitä vinkkejä sinulla on asiasta antaa. Tyttösi mekko on ihastuttava, niin raikas. Alikeompelu on piste iin päälle siinä:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei Kanneli! Kyllä tässä on kovasti yritetty perehtyä asiaan, mutta mitä enemmän olen asiaa tutkinut, sitä monimutkaisemmaksi taitaa mennä:D Sen olen ainakin oppinut, että housujen istuvuuteen vaikuttaa todellakin moni asia... En itsekään ole kovin hyvä englannissa, mutta yllättävän nopeasti sitä oppii ja muistuu mieleen asioita. Sain jonkin kaavan mukana joskus pitkän listan ompelusanaston suomennoksia, siitä on ollut kyllä apua. Taisi jossakin projektissa mennä facingit ja liningit sekaisin kun oletin niiden tarkoittavan juuri päinvastaista:) Mutta periksi en anna, minähän teen rojektin loppuun..alkuviikosta taas saan hkökohtaista opastusta kaavojen suhteen, sitä odotellessa, mukavaa alkavaa viikkoa sinulle:)

   Poista
 6. Mustetahrakuosinen mekko on hauska valehihoineen. Tällainen juju olis hauska siirtää myös johonki omaan vaatteeseen, esim tuubihameeseen!

  VastaaPoista