sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Poronnahkaiset tinalanka- ja helmikirjaillut kalenterinkannet.

Kuten käsitöillä on tapana, valmis tai keskeneräinen työ poikii ainakin 10 uutta ideaa. Tästä syystä ompelupöydälleni on kasaantunut mitä erilaisimpia kokeiluja. En vain yksinkertaisesti pysty vastustamaan houkutuksia ja ideaa on pakko päästä heti työstämään, tai ainakin kasata tarvikkeet yhteen läjään odottamaan toteutusta, koska muutenhan se varmasti unohtuisi mielestä..ja muistikirjasta..
Tämän hetkisillä käsitöillä on yksi yhdistävä tekijä. Ne ovat tavalla tai toisella saaneet vaikutteita perinnekäsitöistä.   




Lemmy -tyynystä se idea sitten lähti näihin poronnahkaisiin tinalanka -ja helmikirjailtuihin kalenterinkansiin. Ja miksi Motörhead ja perinteinen saamelainen kirjontatapa on niin hämmästyttävän toimiva yhdistelmä? No näitähän yhdistää metalli.. 

Olen joskus pohtinut, että montakohan kirjontatapaa maailmasta mahtaa löytyä? Koska on erilaisia kulttuureita, erilaisia materiaaleja ja tavoilla on tapana muokkautua ajan saatossa, on kirjontatapoja varmasti lukematon määrä. Tämä tinalankapunonta/ kirjonta on ikivanha tekniikka ja perinteinen kirjontatapa saamelaiskulttuurissa. Näin ollen, kirjontaan käytetään hyvin perinteisesti poronnahkaa ja verkaa.    



Inspiraatiokirjana toimi tällä kertaa Mona Callenbergin Tinalankapunonta -kirja (malleja ja ohjeita rannekkeiden, korujen ja kirjailtujen nahkatöiden valmistamiseen). Kirja ehti olla minulla lainassa kirjastosta niin monta kertaa, etten voinut enää uusia lainaa. Pienen etsinnän tuloksena onnekseni löysin kirjan nettihuutokaupasta. Tästä kirjasta riittää iloa vielä pitkään, vaikka muistan jo melkein ulkoa, mitä milläkin sivulla on:D Ehkäpä joskus saan siitä jonkin työn toteutettua. 


Koska tinalankakirjonta -kokeilu oli laatuaan ensimmäinen, oli ostoslista pitkä. Kaikkia tarvikkeita ei ihan perus kangaskaupan valikoimista löydy, joten osan materiaaleista tilasin netin kautta. 
Tinalangan, "helmilangan"(helmikudontakehykseen tarkoitettu lanka) sekä poronnahan ostin slojd-detaljer nimisestä verkkokaupasta, jossa on kyllä tarjolla askartelu -ja käsityötarvikkeita joka lähtöön:) 
Nahkaneulat, tukikankaat, läpinäkyvä nailonlanka, siemenhelmet sekä nahalle soveltuva liima löytyivät kangas-ja askartelukaupoista. Kalenterinkansille tuli kyllä hintaa, mutta eihän näin spesiaaleja juttuja ihan joka päivä tehdä.







Työvaiheita oli monta. Ensin leikkelin pataässä kuvion poronnahasta, nukkapuoli päällepäin, jotta kuvio erottuu itse päällisien sileästä pinnasta. Sitten leikkelin osat vaaleasta nahasta sekä kirjaimien aukot kirurginterällä ja erityisesti kirjontaan tarkoitetuilla teräväkärkisillä saksilla. Sitten liimailua, kuvion piirtämistä tukikankaaseen ja tukikankaan kiinnitys kalenterin päällisosaan nurjalle puolelle kaksipuoleisen liimaharson avulla ja sitten kirjomaan. Työn päällipuolella tinalankaa muotoillaan sitä mukaa kun neulalla pistellään nurjalta puolelta kuvion ääriviivoja pitkin. Tinalankakirjonta on oikeastaan aika helppoa, mutta hidasta. 

Eräs asia näissä kalenterinkansissa häiritsee. Alunperin suunnitelmissa oli ommella kaikki saumat perinteikkäästi käsin, ja niin että ompeleet jäisivät näkyville, kauniiksi yksityiskohdiksi. Olin ostanut epäaitoa jännelankaa ja harjoitellut kahdella neulalla satulasepänpistoja, mutta jouduin tekemään kompromissin. Päällisiin oli pakko lisätä vuori, koska kaikki langanpätkät ja tukikankaat näkyivät nurjalla. Ilman vuorta päällisien ompelu olisi ollut helposti toteutettavissa käsin, koska reunat olisi voinut jättää raakareunaisiksi, mutta vuorien ompelusta johtuen saumanvarat tekivät päällisistä niin naftit, etten voinut harkita edes päällitikkauksia käsin. Ehkä minä kestän tämän:D

Sattuipa vielä niin sopivasti, että tällä työllä pääsen osallistumaan Hommahuoneen lokakuun värihaasteeseen<3 


Nyt säntään takkiompeluiden pariin! Jospa viimein saisin kummipoikani synttärilahjan valmiiksi..:D Mukavaa lokakuuta! 

26 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tässä kävi vähän hassusti..en raaski kuljettaa kalenteria käsilaukussa kaiken rojun seassa:D Olkoon nyt sitten kotikalenteri:) Kiitos Nelli:)

      Poista
  2. Ihan käsittämättömän upea! Ihailen ja nostan hattua!! :) Menetelmä vaikuttaa kiinnostavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Hanna:) Totta tosiaan, tää kirjontatapa on kyllä yks mielenkiintoisimmista mitä tähän mennessä tullut kokeiltua. Ja sopi tähän teemaan kuin nenä päähän. Pakko kokeilla vielä yks pikkujuttu yhteen takkiin..

      Poista
  3. Wow! On niin upeat kalenterinkannet että! Mieskin kehui että hienolta näyttää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia kehuista teille kummallekin!:) Tää oli kyllä kivan erilainen työ tähän väliin. Ehdin tässä jo haaveilemaan Rolling Stones fanituotteista, kielilogo toteutettuna jollakin erikoisella tavalla yms..:D

      Poista
  4. Huikean hienoja nämä sinun jutut! Tinalankakirjonta näyttää kiinnostavalta ja sillä saa kaunista jälkeä. Hyvin taas toit vanhan tekniikan nykyaikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Saija:) Tää kirjontatapa on kyllä erityisen mielenkiintoinen. Jotenkin noi materiaalitkin kiehtoo niin hirmuisesti. Mitähän kaikkea erikoisuuksia sitä vielä löytää:D

      Poista
  5. Ihan mieletön lopputulos! Upea työnjälki!

    VastaaPoista
  6. Valtavan hienoa työtä ⭐ Tyylikkäät kalenterikannet sait.

    VastaaPoista
  7. Pähee yhdistelmä tällainen maskuliininen aihe ja materiaali sekä naisellinen kirjontatekniikka. Upeaa ja tarkkaa työtä olet tehnyt! Eipä ole muilla samanlaisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ei taida kyllä ihan heti samanlaisia tulla vastaan:) En tarkalleen muista milloin ja mistä ensimmäisen kerran näin tinalankakirjontajuttuja, mutta sen muistan että se upposi muhun ihan täysin. Jotenkin tuo materiaalin ja kirjontavan yhdistelma on niin upea, että oli pakko päästä itsekin kokeilemaan. Kiitos Pizzicato:)

      Poista
  8. Vau! Upea! Kerrassaan niin mahtava, etten meinaa saada sanottua mitään! :)

    VastaaPoista
  9. Ihan huiman hienot! Sä oot kyl ihan mestari. ♡

    VastaaPoista
  10. Minulle täysin vieras tekniikka. Upea kirjailu, vaikean näköinen tekniikka ja noin hienot kannet ensimmäisellä kerralla. Hevi-aihe lämmittää taas tällaista vanhaa hevaria ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekniikkahan ei oikeastaan ole kovin vaikea. Tinalankaa on helppo muotoilla ja kun tekee tarpeeksi tiheään siimalangalla sidepistot, niin kuvio pysyy nätisti kasassa:) Mukavaa näpertelyä:) Ooh, onpa kiva kuulla että lukijoista löytyy hevari:)kiitos Pirjo<3

      Poista
  11. Tää on kyllä niin tyylikkään rock ja mitkä luksus matskut!! Saat joskus muuten mullekin opettaa tota kirjontaa ;). Nahka ja kirjonta on kyllä kiehtova yhdistelmä ja tässäpä siitä aivan malliesimerkki! Sait kuitenkin pitää kalenterin ite, ettei mies halunnut sitä omaksi? ;) Tuuletit tässä samalla perinteistä tekniikka oikein kunnolla ja millasella tavalla vielä! Upeeta <3.

    Toi sun eka lause on muuten ihan kuin mun elämästä :), välillä mua jopa vähän ahdistaa se :D. Ja mitä tulee noihin erilaisiin kirjontatapoihin niin sitä samaa määrää minäkin olen ihmetellyt! Ja aina löytyy jotakin sellaista vähän eritavoin toteutettua mihin ei ole ennen törmännyt. Ihan uskomatonta että pelkällä neulalla ja langalla saa niin monenmoista jälkeä aikaiseksi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, mites multa on jäänyt huomaamattu sun kommentti?!:O Kiitti Krista<3 Hih, tinalankakirjonta onnistus sulta kyllä ihan tuosta vaan ilman opastustakin:) Toki annan vinkkejä, jos päätät joskus ryhtyä kokeilemaan:) Itselleni ristipistot tuottaa enempi hankaluuksia kuin tämä..
      Se on totta, että välillä iskee pieni ahdistus kaikista pään sisällä pyörivistä inspiksistä ja ideoista. Yritä siinä sitten päättää, mitä seuraavaksi ottaisi työn alle:D

      Poista
  12. Tässäkin voi vaan hämmästellä sinun upeaa käsityötä. Olet todella lahjakas! Saako udella että kuinka kauan meni tinalangan kirjailussa? Ei näytä ihan muutaman tunnin hommalta.. :)

    Häätyypä jäähä seuraihleen ko sulla on varsin upeita käsitöitä täällä esillä, joten luotto on kova että niitä tulee lisää jatkossakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetulloo Väylän Tyär, onpa mukavata suaha uus lukija<3 Ja kiitos kehuista, tässähän ihan punastuu:)
      Mitähän tähän kirjontaan olisi mennyt aikaa..Oon todella hidas kässäilijä..Oisko tähän mennyt viikon verran, siis joka ilta vähän kerrassaan:) Mut mun mielestä tää on suht nopee kirjontatapa, eikä tässä tarvitse opetella erilaisia, monimutkaisia pistoja. Kokeileppas ihmeessä! Tiädän, että onnistuu sulta:) Materiaalitkin on sulle tuttuja ja tiedät miten tinalanka käyttäytyy, niin ei varmasti tuota mitään ongelmia:)
      Sinun blogin laitoin heti lukulistalle:)

      Poista